Sivut

maanantai 3. joulukuuta 2012

Shampoopalat käytössä, kokemuksia

palashampoot

Olen tehnyt kahdenlasita palashampoota; ensin oranssia olut-munashampoota Tinttamarin tevoksia –blogista löytämäni ohjeen pohjalta, toiseksi tein soijashampoota omalla reseptillä. Nyt olen ehtinyt ottaa molemmat jo käyttöön ja olen kyllä tyytyväinen! :)

Olut-munashampoo on saanut oranssin värinsä puhdistamattomasta palmuöljystä. Muina rasvoina tässä on kookosrasvaa ja oliiviöljyä jota saippuassa on aika runsaasti. Tämän saippuan kovettuminen kesti useamman päivän ja kyllä se vieläkin on rakenteeltaan melko pehmeää. Ei tuosta pehmeydestä suurta haittaa ole; shampoopala vain kuluu nopeammin.Toisaalta pehmeydestä johtuen vaahdotus sujuu tosi nopeasti.

Käsin vaahdottaessa olut-munashampoon vaahto on hiukan ”voidemaista” minkä veikkaan johtuvan isosta oliiviöljymäärästä. Tukkaan vaahdottaessa vaahto on runsasta ja kermaista. 


Hyvin pesee!


Ja se pesuteho sitten: epäilin että tämä palashampoo saattaisi korkeahko ylirasvoitusprosenttinsa vuoksi turhankin hoitavaa ohuille, rasvoittuville hiuksilleni. Ihan hyvin tämä on kuitenkin onneksi toiminut!

Tämä palashampoo taitaa itse asiassa sopia hiuksille varsin hyvin. Hiusten kuivuttua ne tuntuvat ilmavilta pitkään eivätkä hiukset rasvoitu nopeammin kuin muita palashampoita käytettäessä.  Tukka pysyy puhtaan tuntuisena pitkään. Plussaa tälle olut-munashampoolle annan myös oranssista väristä josta tykkään tosi paljon.

Alhaisempi rasvaprosentti voisi silti (minulle) sopia ihan hyvin, varsinkin jos ottaisin käyttöön hoitoaineen latvoille. Nythän huuhtelen hiukseni pesun jälkeen vain viinietikkahuuhteella. Näin talvella korkeasta ylirasvoitusesta ei tunnu olevan haittaa, katsotaan kuinka käy keväällä.


Soijashampoo on kovempaa mutta tukka tykkää molemmista


Soijashampoo on väriltään vaalea, beige varmaan kuvaa tuota sävyä parhaiten. Se on rakenteeltaan huomattavasti kovempi kuin olut-munashampoo. Vaahdotus vie enemmän aikaa, ilmeisesti juuri kovuudesta johtuen.

Hyvä lopputulos tälläkin tulee; tukka on puhdas ja mukavan tuntuinen pesun jälkeen. En osaa sanoa onko tukan likaisuusasteessa eroa seuraavaan suihkuun mennessä verrattuna olut-munashampoopesuun. Ylipäätään aika pieniä erot taitavat olla kun vertaillaan eri shampoopaloja.


Saippua shampooksi hienosäädöllä


Hiukset voisi mielestäni ihan hyvin pestä myös ihan vaan saippuakäyttöön tehdyllä saippualla sillä erot tavallisen kotitekoisen saippuan ja palashampoon välillä ovat loppujen lopuksi tosi pieniä. Kannattaa tietysti varmistaa ensin ettei saippuassa ole aineita jotka voisivat olla jotenkin haitallisia hiuksille. Mieleen tulee esimerkiksi suola; se kuivattaa ja karkeuttaa tukkaa vaikka iholle hyvä aine onkin. Toinen shampoissa vältettävä asia ovat väriaineet; jotkut niistä saattavat värjätä hiusta

Jos saippuaa tekee erityisesti hiusten pesua varten, kannattaa toki valita sellaisia ainesosia jotka ovat (omalle) tukalle hyväksi. Esimerkiksi blondille sopii kirkastava kamomilla ja tummatukalle sävyä syventävä nokkonen.  Olut ja kananmuna ovat myös sellaisia aineita joita on käytetty hiusten hoitamiseen jo isoäitien aikaan. Turpeella taas on hoidettu hiuspohjaa ja koivunlehtivedellä huuhdeltu tukka saunasta tullessa.

En kuitenkaan näe estettä etteikö tukkaa voisi pestä myös ”suihkusaippualla” sillä mitään merkittävää peruseroa ei shampoopalojen ja tavallisen saippuan valmistamisessa ole. Lähinnä kyse on hienosäädöstä ja ehkä jonkin verran myös mielikuvista. :)

3 kommenttia:

 1. Tosi kiva kuulla että olet tykännyt itse tehdystä shampoosaippuasta. Minä huomaan heti jos pesen hiukset suihkusaippualla. Hiukset rasvottuvat todella paljon nopeammin ja karitevoi on ihan kielletyllä listalla. Sen jälkeen minulla on jo puolen päivän jälkeen "liimatukka" :D Kesällä semmoisen shampoo olisi ihan painajainen. Yhden shampoon tein miehelle, mutta se on minun hiuksiin taas aivan liian kuivattava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitkä sinun shampoopaloissasi ja saippuoissasi ovat pääasialliset erot? Entä teetkö erilaiset saippuat käsisaippuoiksi ja suihkusaippuoiksi? Itse olen ajatellut tehdä suihkusaippuoista muita hoitavampia öjyjen valinnalla ja ylirasvoituksella. Entä onko jotain muuta shean lisäksi mitä et shampoopaloihin laittaisi?

   Poista
  2. Shampooseen valitsen öljyjä ja rasvoja jotka puhdistavat enemmän kuin hoitavat. Ja ylirasvoittuvuusprosentti on huomattavasti pienempi. Suihkusaippuassa käytän vähintään 7% ylirasvoittuvuutta niin jos käytän sitä shampoona niin hiuksiini jää liikaa öljyjä ja hiukset on vaan hetken puhtaan oloiset. Minulla onkin aika lasimainen ja liukaspintainen hius joka on luonnostaan liukkaan ja hieman rasvaisen oloinen. Suihkusaippuaan yritän kerätä kaikki hoitavat ja kosteuttavat aineet ja shampooseen päinvastoin. Nyt talvella käytän käsisaippuana saippuaa jossa on isompi ylirasvoittuvuusprosentti, mutta saa se olla myös pesevämpi kuin suihkusaippua. Esim. aikoinaan tekemänin kahvi- tai kahvikaakaosaippuat ovat hyviä käsinpesusaippuoita.
   Shampoosaippuaan en voi laittaa karitevoita, mangovoita, kaakaovoita ym. koska ne hoitavat hiuksiani aivan liikaa vaikka laittaisin 50g 500 gramman saippuaan. Monien hiuksiin ne sopivat varmaankin paremmin kuin hyvin, mutta eivät minun. Toisaalta minun kai pitää olla tytyväinen siitä että hiukseni ovat niin hyväkuntoiset etteivät ne tarvitse kauheasti ylimääräistä kosteutusta/hoitavuutta.

   Poista