Sivut

perjantai 30. marraskuuta 2012

Itse tehty saippua avokadoöljystä ja kurkkumehusta

kurkkusaippua


Tämän saippuan tekeminen oli hauskaa! :) Nuo kukkakuviot ovat vielä pehmeisiin saippuapaloihin painettuja, muksusaippuamassasta aikoinaan tehtyjä pikkusaippuoita. Painelin ne näihin saippuoihin hetken mielijohteesta kun saippuahalkoa leikatessani huomasi saippuan olevan vielä tosi pehmeää. Aika veikeitä näistä tuli! 

Minulla on ollut jonkin aikaa kaapissa odottamassa Gracefruitin Kurkku-tuoksuöljyä; olen haaveillut jonkun keveänraikkaan suihkusaippuan tekemisestä. Toisaalta taas on kovasti kiinnostanut testata saippuassa avokadoöljyä jonka sanotaan olevan hoitava ja muutenkin mainio öljy saippuan valmistukseen. Lisäksi avokadoöljystä tulee saippuaan kauniin vihreä väri.
 

Avokado ja kurkku samassa saippuassa kuulosti ihan hyvältä kombolta joten miksipä ei! Kurkkutuoksu sopii vihreän saippuan tuoksuksi kivasti ja  nesteeksi vielä kurkkumehua niin tuoksulla on ihan looginen yhteys saippuan valmistusaineisiin.

Rasvoina käytin avokadoöljyä, oliiviöljyä, kookosrasvaa, sheavoita ja risiiniöljyä. Avokadoöljy ja sheavoi huolehtivat hoitavuudesta, oliiviöljy on hoitava myös ja ylipäätään hyvä pohjarasva saippualle, kookosrasva tuo rakenteeseen kovuutta ja saippuaan vaahtoavuutta ja risiiniöljy buustaa kuplia ja vaahtoa myös. Lisäsin massaan lisäksi teelusikallisen vihreää savea väriä varmistamaan.


kurkkusaippua muotissa

Kukkien painelu saippuaan onnistui melko hyvin; aluksi laitoin kukan pariin saippuaan tosi reunaan minkä johdosta saippua hiukan lohkesi reunalta. Lohkeamat oli saippuan pehmeyden ansiosta helppo muovata umpeen mutta ulkonäkö hieman kärsi. Loput kukat asetin ihan keskelle eikä näkyviä lohkeamia juuri tullut. Leikkasin kukkia myös hiukan ohuemmiksi jolloin koristeet eivät ”levittäneet” saippuapalaa niin paljon. 

Mehupurkkimuotti antoi aika paljon periksi joten halko ”pullistui” keskeltä. Halusin näistä säännöllisemmän muotoisia joten leikkasin reunoja suoremmiksi reilulla kädellä. Leikkasin myös halon pinnan pois; massa kuumeni ja kuohui hiukan muottiinlaiton jälkeen joten pinta muistutti jähmetyttyään lähinnä röpelöistä matelijannahkaa. En oikein tykännyt joten pois vaan!
Leikkausroippeista muovailin palloja. Palleroita tuli aika paljon ja niitä  aion käyttää jonkun muun saippuan koristeena.  Kokeilematta on vielä esimerkiksi oliiviöljysaippua tai sen paranneltu versio, sellaiseen nämä saattaisivat sopiva ihan kivasti! 

Tässä vielä kuva SoapCalcin saippualaskelmasta, siitä löytyvät rasvojen, veden ja lipeän tarkat määrät.
11 kommenttia:

 1. Ihania nuo kukkaset keskellä!

  Minäkin tein avokadosaippuaa vähän aika sitten, on vaan kuvaamatta vielä, mutta kunhan tässä ehdin..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) En taas malttaisi odottaa että pääsen näitä testaamaan! Laita kuvia kunhan ehdit, ihan mielenkiinnolla tutkailen minkä sävyisiä vihreitä avokadoöljystä tulee! Tähän käyttämämäni öljy oli ihan tummanvihreää, Tuoksukaupasta kun tilasin niin näyttäisi olevan ihan vaaleaa joten voi vaihdella paljonkin tuo avokadosaippuan sävy.

   Poista
 2. Haha! :D Onpa hyväntuulisen näköistä saippuaa! Ihana! Ehkä maailman herttaisimman näköistä :)

  VastaaPoista
 3. Ei voi olla totta miten nättiä saippuaa! Muuta en voi sanoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! :) Saa nähdä miten tuo väri muuttuu ajan myötä!

   Poista
 4. Kysymys vielä (tai useampi). Mikä on kurkkumehu? Onko se tuoreen kurkun nesteestä? Sekoititko lipeän siihen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, kurkkumehu on tuoreen kurkun nestettä. Tarkalleen ottaen tein niin että kuorin kurkun, leikkasin palasiksi ja soseutin sauvasekoittimella, sitten lirutin nestettä harson läpi tarvittavan määrän purkkiin. Lipeän sekoitin kurkkumehuun.

   Laitoin saippuaan pelkkää kurkun nestettä koska en halunnut tähän tällä kertaa mukaan mitään "kiinteää ainetta" joka saattaisi tummua ruskeaksi tms. Tavoitteena oli siis tasaisen vihreä saippua.

   Ihan alunperin ajattelin tehdä kurkku-avokadosaippuan lisäämällä sekaan soseutettua avokadoa ja kurkkumössöä. Tulin kuitenkin siihen tulokseen että saattaisi tulla tasaisempi ja nätimpi sävy käyttämällä kurkusta vain nesteet ja käyttämällä avokadoakin vain öljymuodossa. (Mulla oli jo avokadokin tätä varten mutta se tulikin käytettyä ruokaan. :) )

   Käyttämäni avokadoöljy oli niin tummanvihreää että se olisi varmasti yksinäänkin riittänyt tekemään saippuasta vihreää ts. vihreä savi oli varmaan värin kannalta aika turha lisä. Mutta eipä siitä haittaakaan ole!

   Nyt jäi vielä kiinnostamaan miten värjäisi kurkkumehu ilman avokadoöljyä! Mehu nimittäin oli ihan vihreää - siitä huolimatta että olin kuorinut kurkun.

   Poista
  2. Seuraava kysymys kuuluukin että minkä väriseksi kurkkumehu meni kun sekoitit siihen lipeän? Avokadoöljy jonka olen ostanut ruokakaupasta on ollut ihan tummanvihreää enkä edes tiennyt että sitä saa myös kirkkaana.

   Poista
  3. Kaivelin kuvia ja varmistin asian; kurkkumehu meni (ainakin jossain vaiheessa sekoitusta)tumman oranssihtavaksi - ja päällä oli kirkkaannvihreää vaahtoa!:O Eli tuon sekoitusvaiheen värin perusteella ei ehkä vihreää olisi luvassa kurkkumehusta, hmm.. Toisaalta ei se ainakaan tätä saippuaa epämääräisen ruskeaksikaan tehnyt.

   Tilasin Tuoksukaupasta avokadoöljyä (mielestäni sekin on kylmäpuristettua) ja se on väriltään ihan vaalean keltaista. Yllätyin, mutta eipä tuo haittaa, täytyy testata kuinka toimii!

   Poista
 5. hei! haluaisin tehdä itse myös tehdä itse saippuaa, mutta tuo lipeän käyttö hieman arvelluttaa. Voisiko saippuaa tehdä myös ilman sitä (pelkästään rasvapohjaisena) tai esimerkiksi korvata sen glyseriinillä?

  VastaaPoista