Sivut

lauantai 10. marraskuuta 2012

Itse tehtyä huulirasvaa!

Minun on ollut jo pitkään ollut tarkoitus tehdä meidän perheelle huulirasvat. Ilmat ovat jo sen verran viileät että niitä tarvitaan. Mietin ensin josko tekisin rasvan Pienen Tuoksukaupan ohjeella mutta halusin vielä tutkailla muitakin vaihtoehtoja. Strömsössä on näemmä tehty suklaista huulirasvaa (nam!) mutta olisiko se liiankin namia; tulisiko sitä käytettyä ihan vaan hyvän tuoksun/maun vuoksi? Ohjelman keskustelusta löysin toisenkin Strömsön ohjeen jonka lopulta sitten otin oman ohjeeni pohjaksi. 

Alkuperäisessä ohjeessa käytetään manteliöljyä; sitä en voi kuitenkaan huulirasvassa käyttää koska lapseni ovat pähkinöille allergisia, en uskalla ottaa riskiä. Toisekseen minulla on pikkuinen pussillinen kahvivoita joka sopisi varmaan huulirasvaan ihan hyvin. Kahvivoi ei ole kiinteää eikä myöskään juoksevaa; se muistuttaa koostumukseltaan lähinnä palmuöljyä. En oikein osannut päättää laskisinko kahvivoin huulirasvassa kiinteäksi rasvaksi vai öljyksi. Päädyin lopulta käyttämään sitä manteliöljyn sijaan yhdessä jojobaöljyn kanssa. Nämä huulirasvat laitoin hylsyihin joten halusin rasvoille mieluummin kiinteän kuin liian pehmeän koostumuksen.

Kahvivoi tuoksuu ihanalle; jotenkin kahvimaiselle tietenkin. Sen tuoksussa ei ole makeutta mutta se on pehmeän lämmin. Oletin sen olevan myös jotenkin ”kitkerä” mutta sitä se ei minusta ollut. Oikein miellyttävä rasva huulirasvaan siis! Mieheni tykkäsi myös kahvivoin tuoksusta joten kahvivoi sai toimia näiden ensimmäisten huulirasvojeni aromiaineena. Minulla olisi ollut myös mangon tuoksuinen huulirasvojen tuoksuttamiseen (ja ”maustamiseen”) tarkoitettu aromiöljy mutta se jää nyt odottamaan myöhempiä huulirasvaeriä. 
 

Kahvintuoksuinen huulirasva: 


 •  8 g mehiläisvahaa
 • 6 g kaakaovoita
 • 8 g kahvivoita 
 •  4 g jojobaöljyä
 
Kaakaovoi on tosi kova rasva; se tuo huulirasvaan jämäkkyyttä. Mehiläisvaha on myös kiinteää joskaan ei yhtä kovaa kuin kaakaovoi, mutta eiköhän sekin rakennetta jämäköitä. Mehiläisvaha myös hoitaa huulia. Jojobaöljy on kallis mutta aivan ihana öljy, (tai virallisesti se on vaha vaikka juoksevassa muodossa onkin) kaikenlaiseen kosmetiikkaan. Se sopii ärtyneellekin iholle ja myös pienten lasten voiteisiin. 

Huulirasvan tekeminen on helppoa: rasvat ja öljyt sulatetaan ja sekoitetaan tasaiseksi ja kaadetaan pieniin purkkeihin tai hylsyihin ja annetaan jähmettyä viileässä. Minä sulattelin vahat ja rasvat vesihauteessa. Eniten aikaa meni mehiläisvahan sulamiseen eli jos haluaa homman vieläkin nopeammaksi, kannattaa mehiläisvaha pilkkoa pieneksi. 

Kun öljyseos oli valmis, laitoin viisi kappaletta huulirasvahylsyjä kumilenksulla nipuksi, tarkistin että hylsyt on rullattu kaikkein syvimpään asentoon ja aloin täyttää hylsyjä. Täyttäminen olisi sujunut varmaan ihan hyvin vaikkapa teelusikalla mutta minulla oli apuna apteekista hankittu lääkeruisku jolla oli helppo täyttää pienet hylsyt juoksevalla rasvaseoksella. Reseptistä tuli neljä täyttä hylsyä ja yksi pikkupurkillinen. Halusin testata myös tuon purkin; muuten olisi varmaan tullut viisi hylsyllistä. 


Itse tehty huulirasva joululahjaksi?


Huulirasvat on hyvä jäähdyttää viileässä; vaikkapa jääkaapissa tai tähän aikaan vuodessa ulkona. Viileä ehkäisee huulirasvan rakeistumista. Viiletessään huulirasva menee hieman kuopalle. On siis hyvä jättää hiukan rasvaseosta; sillä voi täyttää ja tasoitella huulirasvojen pinnat. Itse siistin rasvat vielä leikkaamalla veitsellä epätasaisen kärjen pois. 

Huulirasvat jäähtyivät tosi nopeasi ja olivat heti käyttövalmiita. Aika hauska idea vaikka ihan itse tehdyksi joululahjaksi! :) Huulirasvahylsyjä ja huulirasvoihin käytettäviä rasvoja ja muita tykötarpeita myy muun muassa Pieni Tuoksukauppa.

3 kommenttia:

 1. Itse tehdyt huulirasvat ovat kyllä niin paljon parempia kun kaupan. Kaupan voiteet jäävät ainakin minun huuliin vaan paksuna kerroksena ja huulet tuntuvat kuitenkin kuivilta.
  Kahvivoita en ole ikinä kokeillut. Tuoksu varmaan häviää jos sitä käyttää saippuassa?

  VastaaPoista
 2. Mitä tämä jojobaöljy tekee huulirasvalle? Sitä vaan että onko se ns. pakollinen ainesosa eli lisääkö se vaan tuoksua tai makua vai vaikuttaako se jotenkin huulirasvan olemukseen tai hoitavuuteen?

  VastaaPoista
 3. ei meillä oo mitään tommosia aineita

  VastaaPoista