Sivut

tiistai 27. marraskuuta 2012

Jokaisen Naisen Kirja: Silmien hoitoaKirpparilöytö


Kirjahyllyssäni on kirpparilöytö muutaman vuoden takaa; Lempi Torpan toimittama, kustannusosakeyhtiö Kiven vuonna -45 julkaisema Jokaisen Naisen Kirja. Kirjassa paneudutaan naisen elämän eri osa-alueisiin; käytöstavoista terveyden- ja kauneudenhoitoon, edustusrouvan roolista raha-asioihin. Kauneudenhoito-osio kiinnostaa minua sattuneesta syystä ihan erityisesti.

En tiedä ohjeistetaanko nykyisissa kauneusoppaissa erikseen silmien hoitoa, mutta 40-luvun naisille suunnatussa oppaassa silmien hoidolle on omistettu oma osionsa. Ohje kuulostaa silmänhuuhtelukuppeineen minusta aika hurjalta, tiedä sitten saisiko tällä hoitometodilla väsymyspunoituksen väistymään! :)SILMIEN HOITOA

Silmät huuhdotaan erityisissä lasisissa silmänhuuhtelukupeissa, jotka sulkeutuvat tiiviisti silmän ympärille. Huuhdelasi täytetään 2%:sella boorivesiliuoksella tai miedolla suolavedellä (1/4 tl. lasia kohden) ja kumpaankin silmään eri huuhdevesi. Jos silmät ovat tuulesta tai jostain muusta syystä erityisen verestävät, virkistetään niitä erityisillä silmätipoilla, joita saa apteekista lääkärin määräyksen mukaan. Jos taas boorivesihuuhtelut tuntuvat kirveltävän luomien sisäpintaa peittävää limakalvoa, on syytä miedontaa liuosta ruusuvedellä. Kumpaakin ainesosaa sekoitetaan yhtä paljon.

Erityisesti silmiä rasittavan työn jälkeen olisi käytettävä hauteita. Luomet on ensin voideltava jollain ravitsevalla voiteella, joka kevyesti taputellaan sormenpäillä ihoon alaluomessa ohimosta nenän juureen ja yläluomessa päinvastoin. Sen jälkeen asetetaan lämpimät kamomilla- tai maitohauteet silmien päälle. Kamomillatee valmistetaan sekoittamalla 2 tl. kamomillaa 1!4 l. vettä. Kun kääreet on asetettu silmien päälle, levätään hiljaa, kunnes hauteet ovat jäähtyneet, sen jälkeen ne kostutetaan uudelleen, ja näin jatketaan 15-20min. ajan. Lopuksi silmät huuhdellaan haalealla vedellä.

Jokailtaiseen silmien hoitoon kuuluu myös silmäripsien ja kulmakarvojen harjaaminen. Tämä suoritetaan risiiniöljyyn tai vaseliiniin kastetulla pienellä harjalla, jolla ripset harjataan ylöspäin kaareviksi.2 kommenttia:

  1. Silmänhuuhtelukupit! :D Heti näin sieluni silmillä miltä tuo operaatio molemminpuolisine silmähuuhtelukuppeineen näytti jos sen joku kotirouva päivänpäätteeksi suoritti :)

    VastaaPoista
  2. Ihana kirja! Niistä saattaa löytyä jopa ihan hyviä vinkkejä.

    VastaaPoista