Sivut

maanantai 19. marraskuuta 2012

Nätti mutta arvaamaton

Pitkästä aikaa löytyi aikaa saippualle! Tein kasvosaippuaa jossa osa on höystetty hoitoturpeella, osa vihreällä savella. Tämän erän valmistus ei mennyt ihan ongelmitta ja tämä postaus käsitteleekin niitä "haasteita" joita tämän saippuerän kanssa vastaan tuli. 

Kun olin sekoittanut lipeän ja veden ja sulattanut rasvat, oli ainesten yhdistämisen ja sauvasekoittimen vuoro. Tuntui ettei saippua kiisselöidy ollenkaan. Tarkoitus olikin jättää kiisseli ensimmäisessä vaiheessa aika löysäksi ja surrutella kunnolla vasta höysteiden lisäämisen jälkeen. 

Ei tarvinnut varoa liian tömäkkää kiisseliä sillä tämä massa ei paksuuntunut vaikka kuinka sekoitin. Lopulta luovutin ja jaoin litkun kahtia; toiseen osaan lisäsin hoitoturvetta, toiseen vihreää savea. Ja armotonta vatkausta taas. Rakenne ei parantunut juuri ollenkaan. 
Tarkoitukseni oli tehdä ”kaksikerroksinen” saippua jonka alaosa olisi ollut tummanruskea ja yläpuoli vaalean vihreä. Kuviointia en suunnitellut testaavani. Kaadoin ensin turvelitkun muottiin, sen jälkeen aloin varovasti kaataa vihreää lientä. Eihän se tietenkään nätisti pinnalle jäänyt vaan katosi turpeeseen! 

Loppuosa vihreästä saippuakiisselistä jäi kuitenkin päällimmäiseksi ja saippuahalon pinta oli soman vihreä, pienillä ruskeilla kuvioilla. Tasaisen kaksikerroksista tästä ei taatusti tulisi joten ihan vaan testin vuoksi pyöräyttelin massaa vielä grillitikulla, jos se vaikka toisi jotain mukavaa kuviota. 

 

En odottanut suuria kun vein saippuan jähmettymään. Suunnittelin odottavani pari päivää jotta voisin kokeilla tuleeko saippuasta leikattavaa tavaraa ollenkaan. Yllätys oli suuri kun saippua alkoi ihan oikeasti jähmettyä hyvinkin pian. Wohoo!!!Muttamutta.. Halon pinta pisaroi. Neste tuntui liukkaalta = olisiko niin etteivät rasvat ja lipeä olleet sekoittuneet kunnolla? Eihän tästä tullut edes kunnon kiisseliä joten siltä vaikutti. Kuvasta näkee että nestettä oli pinnalla ihan reilusti. 

Seuraavana aamuna pinta ei enää kiillellytkään öljyisenä; se tuntui kostealta edelleen mutta tuommoisia ”lammikoita” ei enää ollut. Uskaltauduin leikkaamaan saippuan (hanskat kädessä) ja voi vitsi miten nätti kuvio halosta paljastui! :)
 
Vaikka saippuan pinta olikin jo ”matta”, saippuamuottia vasten olleet pinnat kiiltelivät edelleen. :/ Leikkauspinnoista ei kuitenkaan tihkunut nestettä tai rasvaa. Saippuassa on myös pieniä reikiä mutta olen 99% varma että ne ovat ilmakuplia. Vatkasin saippuamassaa semmoisella raivolla ettei ole mikään ihme jos ilmaa on massan joukkoon joutunut! Ilmakuplia näyttäisi myös olevan vain ruskeassa osassa saippuaa joka oli kevyempää ja nestemäisempää. 

En oikein tiedä mitä tälle saippualle tekisin. Vaikka pinnan neste jonnekin katosikin, silti takaraivossa kummittelee epäilys etteivät lipeä ja rasva ole sekoittuneet kunnolla ts. saippuassa olisi neutraloitumatonta lipeää. Se tarkoittaisi sitä ettei saippuaa voi käyttää. :/  Jätän saippuan kuitenkin kypsymään eli minulla on ainakin kuukausi aikaa suunnitella mitä tälle ihan nätille mutta hiukan epäilyttävälle erälle tekisin!

4 kommenttia:

 1. Aivan mielettömän kaunista keijukaisten saippuaa! Odota kuukausi ja ota pala käsisaippuakäyttöön. Aika pian iho kertoo onko saippua hyvä vai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) En näitä tosiaan malttaisi sulattaa tai pois heittää! Jos ei sovellu käsillekään niin laitan sitten kirjahyllyyn koristeeksi, hehe.. xD

   Poista
 2. Aivan mahtava kuvio!
  En millään voi uskoa että pienet reiät ovat lipeää. Näyttävät minun silmiin ehdottomasti ilmakuplilta. Jos nyt haluat olla 100% varma niin tee kielitesti 4 viikon kuluttua. Poistatko muuten ilman sauvasekottimen alta kun aloitat sekoittamaan saippuaa?
  Minulle kävi muuten samoin kun tein kasvosaippuaa, eli saippua ei millään tahtonut kiisselöityä kunnolla. Se oli todella nestemäistä vaikka lisäsin savea ja lääkehiiltä. Mutta todella hyvää saippuaa siitä tuli. Se oli useamman kuukauden aika pehmeää ja on vieläkin. Mutta ei kuitenkaan niin pehmeää että sitä ei voisi käyttää. Kuinka paljon nestettä käytit suhteessa ravoihin ja lipeään?
  Pisarointia ja lammikoita minulle on joskus tullut kun en ole malttanut odottaa että rasva ja lipeävesi on ollut tarpeeksi viileät. Olen jopa pyyhkinut nestettä pois talouspaperilla :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole poistanut ilmaa sauvasekoittimen alta. Kyllä nuo varmasti ilmakuplia ovat! :)

   Käytin vettä 38% ja nestettä tuli vielä lisääkin kun tein turpeesta ja savesta helposti sekoittuvat "liemet". Vesimäärä olisi siis varmasti voinut olla pienempi!

   Hassua tämä saippuan tekeminen. Silloin kun yritän tehdä kuvioita (taannoinenen vaalenapunainen saippua), se ei vaan onnistu mutta kun nimenomaan yritän olla sekoittamatta kahta väriä liikaa toisiinsa, lopputulos on nätti kuvio! xD

   Huh, kiva kuulla ettei tuo neste välttämättä ole kovin vaarallista! Teen tuon kielitestin kuukauden kuluttua, nyt jo jännittää.. Jostain luin että jos saippuassa on lipeää, siitä tulee "sähköiskumainen" tuntemus. Hui!

   Poista