Sivut

sunnuntai 26. elokuuta 2012

Ainesten esittelyä: Kuivatut kukkaset

eli mitä kaikkea kivaa kotikosmetiikkaan voikaan lisätä


Olen ajatellut lisätä (vielä suunnitteluasteella oleviin) saippuoihini mukaan joitakin tuttuja yrttejä. Kosmetiikkaan soveltuvia kasveja on vaikka kuinka, mutta aloittelen näillä; kuivatulla laventelilla, ruusulla ja kamomillalla. Tässäkin on jo reilusti siihen nähden etten ole vielä ainuttakaan saippuaa tehnyt! :) Alla kuvat kaikista; vasemmalla kamomilla, ylinnä ruusu ja alhaalla laventeli.


Kuivatut yrtit ja kukat saippuan valmistuksessa. Kamomilla, ruusu ja laventeliTuoksuva laventeli


Laventeli on klassinen yrtti jonka eteerisen öljyn sanotaan rentouttavan, alentavan verenpainetta ja laukaisevan kouristuksia. Kuivatuista kukista voidaan valmistaa rauhoittavaa teetä jonka kerrotaan poistavan myös päänsärkyä. Kosmetiikassa laventelia käytetään muun muassa sen hyvä tuoksun vuoksi.

Ajattelin kokeilla jossain vaiheessa myös laventelisaippuan valmistamista ja tarkoitukseni on laittaa saippuamassaan tai saippuan pinnalle myös kuivattua laventelia. Valmiissa saippuassa kuivatut kasvinosat kuulemma yleensä menettävät alkuperäisen värinsä, mutta silti ajattelin ripsaista hitusen kuivattua kasvia saippuan sekaan. Tuoksua vahvistan eteerisellä öljyllä.

Ylellinen ruusu


Yrttiaapiseni eli yrttitarha.fi kertoo ruusua käytettävän kosmetiikassa ihoa virkistävänä, puhdistavana ja rauhoittavana ainesosana. Kuivatuissa ruusunterälehdissä on mielestäni ylellistä fiilistä, täytyy testata kuinka terälehdet toimivat saippuassa! Näitä taidan ripotella hiukan pienemmäksi murskattuna jonkun hempeämmän saippuan pinnalle.

Lempeä kamomilla


Ja sitten lempparini: kamomilla! Kuivattua kamomillaa löytää lähes jokaisesta ruokakaupasta teehyllystä. Edullista ja monikäyttöistä! Kamomillaa (kuten toki ruusua ja laventeliakin) voi hyvin viljellä myös itse. Kukat kerätään juuri niiden avauduttua ja kuivataan.

Kuvatuista kukista saa rauhoittavaa, hyvänmakuista teetä jota voi käyttää vaikkapa lempeänä unilääkkeenä. Kamomilla rauhoittaa vatsan tulehduksia ja ulkoisesti sitä voi käyttää voiteissa ja kääreissä esimerkiksi ärsyyntyneen ihon tai auringonpolttamien hoitoon.

Kamomilla on lempeä yrtti jota useimmiten voi käyttää hyvin myös lasten iholle. Erityisesti herkkäihoisten kannattaa toki ensin testata pienemmälle ihoalueelle kuinka iho kamomillaan reagoi.  En ole vielä päättänyt mitä saippuareseptiä ihan ensimmäiseksi testaan, mutta kamomillasaippua on yksi jota ensimmäiseksi saippuakseni harkitsen.

Kamomillateen suurkuluttajana kamomillaa löytyi kaapistani jo valmiina, laventelin ja ruusun tilasin aiemmassa postauksessani mainitsemastani Pienestä Tuoksukaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti