Sivut

keskiviikko 3. lokakuuta 2012

Hiusten pesua palashampoolla

flow kosmetiikka palashampoo
Olen käyttänyt shampoopaloja, eräänlaista hiussaippuaa tukkani pesuun suunnilleen parin vuoden ajan. Palashampookokeiluun minut veti halu vähentää pakkausjätettä ja ihan yleinen uteliaisuus. Palashampoo ei vaadi pakkauksekseen pulloa kuten perinteinen shampoo mikä tarkoittaa pienempää määrää jätettä ja luonnonvarojen säästämistä.

En myöskään tykkää kantaa kaupasta kotiin vettä (jota perinteinen shampoo suurimmaksi osaksi on) joten palashampoo ajatuksena vaikutti oivalta keksinnöltä. 

Shampoopaloja valmistavat ainakin FLOW kosmetiikka eli entinen Vihreä Kosmetiikka sekä Lush. Itse olen testannut vain Vihreän Kosmetiikan shampoopaloja; käyn aika usein Ruohonjuuressa ja siellähän näitä FLOW kosmetiikan tuotteita myydään. Tarttuvat siis näppärästi matkaan samalla kun ostan muita juttuja.


Palashampoo vs. tavallinen shampoo


Luin nettikeskusteluista kokemuksia palashampoon käytöstä. Se vaikutti vaivalloiselta ja hiukan epämukavaltakin perinteiseen shampooseen verrattuna: palashampoolla tukka pitää kuulemma pestä kahteen kertaan ja silti se jää (ensimmäisen käyttökuukauden aikana) klähmäisen tuntuiseksi. 

No, mitäpä en maailmaa parantaakseni kokeilisi, heh. Pesin palashampoolla ohjeiden mukaan, kahteen kertaan. Tukka tuli natisevan puhtaaksi mutta tuntui tosiaan erilaiselta, ehkä hiukan ”klähmäiseltä” pesun jälkeen. Puhtaalta se kuitenkin näytti, joten urhoollisesti jatkoin kokeiluja. Pikkuhiljaa jätin toisen vaahdotuskerran pois; huomasin että minulle riittää yksi pesukerta kerrallaan. 

flow kosmetiikka hiussaippua


Pitkän aikaa vaikutti siltä että tukka vaatii shampoopalaa käytettäessä useammin pesua kuin normishampoota käytettäessä. Ja minähän pesin. Talvella huomasin että päänahkani on alkanut kutista ja hilseilläkin hiukan. Siirryin pesemään toisinaan myös tavallisella shampoolla ja se helpotti heti! 

Tavallinen shampoopesu tuntui myös ihanan helpolta! Tavallisen shampoon hajusteiden tuoksu tuntui kuitenkin tosi vahvalta kun olin tottunut pesemään hiukseni tuoksuttomalla shampoopalalla. Ajan myötä tuo päänahan kutiaminen katosi kokonaan eikä pelkkien shampoopalojen käyttöön ollut enää estettä; siirryin takaisin tuoksuttomaan palashampoovaihtoehtoon.


Palashampoo ja hapanhuuhde = perfect match


Perheemme miehet eivät ole palashampoille syttynet joten meillä on aina edelleen myös tavallista, nestemäistä shampoota. Tällä hetkellä pesen hiukseni pääasiassa palashampoolla, vaihteen vuoksi käytän silloin tällöin myös normishampoota. Varsinaista tarvetta nestemäisen shampoon käytölle minulla ei kuitenkaan ole sillä päänahkani on nykyisin varsin hyvässä kunnossa. 

Olen vaihtanut myös hoitoaineen ekompaan versioon: en käytä varsinaista hoitoainetta lainkaan vaan huuhtelen hiukseni pesun jälkeen hapanhuuhteella. Yleensä teen hiushuuhteen valkoviinietikasta ja vedestä, toisinaan käytän viinietikan sijaan sitruunahappoa. Joskus tuoksutan huuhteen ruusuvedellä tai kewravedellä. Myös eteerisiä öljyjä voisi tuoksutukseen käyttää, mutta en ole niitä vielä itse kokeillut. 

Hapanhuuhde on ollut minulle aivan loistava ratkaisu. Sitä itseasiassa suositellaan shampoopalapesun jälkeen. Hapan huuhde sulkee emäksisemmän shampoon (tai palashampoon) aukaisemat hiussuomut ja lisäksi se tasapainottaa päänahan ph:ta. Hapanhuuhteen jälkeen hiukset ovat pehmoiset ja helposti kammattavat. 

Itse pidän enemmän etikkahuuhteesta sillä kuten Kotikemistin Pienen Pajan Kirppukin eräässä postauskommentissa mainitsi, myös minä olen huomannut että sitruunahappohuuhde voi jättää hiusten latvat hieman kuivemman tuntuiseksi kuin etikkahuuhde. Toimivia juttuja molemmat silti ovat! Jos vierastat etikan tuoksua, sitruunahappohuuhtelu on oikein hyvä vaihtoehto sekin. 


Kookosöljyä tehohoidoksi


Joskus hiukset, erityisesti latvat kaipaavat hiukan tuhdimpaa hoitoa. Silloin sipaisen lavoihin pikkuisen kookosöljyä ennen varsinaista pesua. Pieni määrä riittää! Kastelen ensin hiukset ja levitän kookosöljyn latvoihin. 

Öljyn voi jättää hiuksiin vaikka saunomisen ajaksi. Sen jälkeen pesen hiukset normaalisti. Jotkut käyttävät kookosöljyä myös hiuksiin jätettävänä hoitoaineena. Silloin kannattanee olla erityisen tarkka ettei laita öljyä liikaa!

Edit. 14.10.2012: Tein itse palashampoota, lue lisää täältä!

4 kommenttia:

 1. Meillähän olikin saman suuntaiset ajatukset. Aloin kirjottamaan palashamppoo postausta ja jälkeen huomasin, että kas Vivkin on postitellut justiinsa samasta hommasta! :D
  Laitoin linkin tänne omasta palashamppoo postauksesta :)

  VastaaPoista
 2. Samat ajatukset meillä tosiaan! Väkisinkin tulee postattua samoista aiheista kun kiinnostuksen kohteet pyörii osin samojen asioiden ympärillä, mutta sehän on hyvä vaan! :) On kivaa ja hyödyllistä lukea muiden kokemuksia ja ajatuksia, oli mielipiteet sitten eriäviä tai omia tukevia. Tällä kertaa oltiin kyllä suorastaan liikuttavan samanmielisiä! :D

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä ja kattava postaus. Lupasin antaa palautetta siitä halvemmasta kookosöljystä. Minun mielestä se on ihan hyvää öljyä. Kevyempää kuin cocovin, mutta se on ainakin minulle ihan hyvä asia koska en kärsi kuivasta ihosta tai hiuksista. Laitoin öljyä hiuksiin ihan reilulla kädellä viime viikonloppuna noin tunti ennen saunomista ja sen sai pestyä ihan kivasti pois palashampoolla. Käytin itse tehtyä shampoota joka on puhdistavampaa kuin se jota normaalisti käytän. Kokeile ihmeessä itse tehdä shampoota. Minulle on sopinut parhaiten semmoiset jossa on kananmunaa tai pelkkää keltuaista. Hiukset kiiltävät todella ihanasti. Tiesitkö muuten soaping 101:ista? Niillä on tosi tarkat ja kattavat ohjeet vaikka minkälaisiin saippuoihin. Ne löytyy FB:stä ja youtubessa on iso kasa videoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla miten kookosöljyt ovat sulla toimineet! :) Saattaa tosiaan olla asteen kevyempää se Vii Voanin tavara. Mulla ovat molemmat toimineet ihan kivasti; ihoni on osin rasvaisuuteen taipuvainen, osin pintakuiva. Kyllä mä taidan kookosöljylinjalla jatkaa, ihanaa ainetta. :)

   Mulla on tosiaan käynyt mielessä myös palashampoon valmistaminen. :) Ja nimenomaan semmoinen mihin tulisi kananmunaa tai keltuaista! Sen kai pitäisi olla hyvä aine hennoille hiuksille? Mulla on tukkaa aika paljon mutta se on melko hentoa rakenteeltaan.

   Pitää testata kookosöljyä vielä niin että laitan reilusti ennen sauna/suihkuaikaa, silloinhan se ehtii vaikuttaa paremmin.

   Wau, näytti tosiaan olevan paljon videoita tuolla soaping 101 -kanavalla! :) Täytyy tutustua tarkemmin!

   Poista