Sivut

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Kuivurin hurinaa ja maserointisuunnitelmiakuivatut omenat kuivattu omena omenoiden kuivaaminen
Kuivatut omenat ovat meidän lasten mieleen. Olen joutunut laittamaan purkin ylähyllylle jotta eivät olisi koko ajan näitä napsimassa! :)


Tänä syksynä hankkimani hyötykasvikuivuri on ollut ahkerassa käytössä. Pääasiassa kuivaan suppilovahveroita joita käyn keräämässä joka viikko muutaman litran. Olisinkohan reilun kymmenisen litraa kerännyt yhteensä.  

Tällä hetkellä kuivurissa hurisee karkeaa porkkanaraastetta ja banaaniviipaleita. Porkkanaraaste on testi; aion maseroida kuivaa porkkanaa öljyyn. :)  Kuivatusta kasvista maseroitu öljy on käsittääkseni paremmin säilyvää kuin tuoreesta aineksesta maseroitu. Porkkanaöljyn tulen käyttämään saippuanvalmistukseen. Mehumuodossa olen porkkanaa jo testannutkin, siitä tuli kiva keltainen väri vaikka se tuleekin vaalenemaan alkuperäisestä. Luonnonvärit eivät säily saippuoissa vahvana kovin kauan vahvana.

Porkkanan lisäksi tulen varmasti kuivaamaan maserointia varten muutakin; piharatamoa ainakin. Villiyrttien keräämisen jätän tulevalle keväälle ja kesälle, nyt syksyllä kasvit eivät enää ole parhaimmillaan. Tulisi jo kevät!  

Banaanilastuja ja kuivattua omenaa

 
banaanin kuivaaminen

Banaaniviipaleita kuivaan naposteltavaksi; kävin äsken maistamassa osin kuivunutta banaaniviipaletta ja lupaavalta vaikutti! Eilen oli omenapäivä; tein vihdoin aiemmin saamistamme omenoista hilloa ja lisää piirakkaa (tottakai), samalla testasin omenaviipaleiden kuivaamista. Viipaloin kuorelliset omenat mahdollisimman ohuiksi jotta ne kuivuisivat nopeasti. 

omenaviipaleet


Hyvin ne ehtivätkin kuivua illan aikana mutta ehkä hiukan paksummat siivut olisivat olleet mukavampia syödä. Maku on vahvan omenainen mutta viipaleita tulee napattua suuhun useita kerralla kun ne ovat niin ohuita! Suutuntuma saattaisi olla paksummissa viipaleissa parempi. 


Juuressipsejä taffeleiden vaihtoehdoksi 

 

juuressipsit juureslastut
 
Myös juureslastujen tekeminen kutkuttelisi; ostin viikonloppuherkuksi porkkanasta, palsternakasta ja perunasta tehtyjä juureslastuja, olivat aika hyviä! Yleensä kotitekoiset sipsit tehdään kaiketi uunissa alusta loppuun mutta kun tuo meidän uuni ei ihan vimpan päälle ole, voi kuivurista olla apua hyvän rapeuden saamiseksi. Ensin ruskistusta uunissa, sitten vielä kuivurissa rapsakkuutta.


Ehdin jo hankkia punajuuret ja palsternakat jääkaappiin odottamaan, aikaa sipsikokeilulle ei vielä tänä viikonloppuna löytynyt. Ehkäpä ensi viikolla! 


 
juureslastut
Chipstersin juureslastut olivat hauskan näköinen ja hyvänmakuinen vaihtoehto perustaffeleille. Näiden tekemistä täytyy testata kotikeittiössäkin!
2 kommenttia:

  1. Eipä ole tullut edes mieleen että voisi maseroida juureksia öljyyn. Innolla odotan minkälaista saat aikaiseksi. Harmi että kotona ei ole kuivuria, mutta ehkä uunissa saan jotain aikaiseksi. Olisi niin ihanaa jos olisi itse tehtyä oranssia porkkanaöljyä. Minäkin odotan kevättä. Haluan tehdä tooosi ison annoksen voikukkaöljyä. Nyt tein vain vajaa litran ja se on kohta loppu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä mitä tuosta tulee, ei tässä kokeessa onneksi mitään menetä! :) Öljy tulee varmasti joka tapauksessa käytettyä vaikkei siitä oranssia tulisikaan. Uunissa voi hyvinkin onnistua kuivatus myös (paitsi tuossa meidän rohjossa! xD )

      Poista