Sivut

tiistai 30. lokakuuta 2012

Nestesaippuaa saippuapaloista

nestesaippuan valmistaminen
Siinä sitä nyt on, nestesaippuaa! :) Tein tämän saippuan Kotikemistin Pienen Pajan ohjeita noudattaen, valmiista saippuapaloista raastamalla. Lyhykäisyydessään jomma menee niin että saippua raastetaan, päälle kaadetaan kuumaa vettä, annetaan asettua puoli vuorokautta ja tsekataan tilanne. Jos saippua vaikuttaa lirulta > lisätään saippuaraastetta, jos taas tönköltä, lisätään vettä.

"Limaisuutta" voi vähentaa sekoitamalla joukkoon glyseriiniä. Ihan oikeasta saippuasta tehty saippua on rakenteeltaan kiisselimäisempää kuin kaupan "nestesaippuat" jotka eivät ole oikeaa saippuaa nähneetkään. Niissä on puhdistavia aineita mutta saippuaa ne eivät sanan varsinaisessa merkityksessä ole. Ihan hyviä pesuaineita toki silti!

Minun saippuani meni melkoiseksi liistriksi (kuten alempaa näette) ja lisäsinkin nestesaippuani joukkoon vettä ja glyseriiniä rakennetta parantamaan. Glyseriiniä laitoin tähän reilun puolen litran saippua-annokseen vajaan ruokalusikallisen verran. Koostumuksesta tuli lopulta tosi miellyttävä. :)


nestesaippua


Tein nestesaippuani aiemmin valmiustamastani Muksusaippuasta; se on ainoa palasaippuani jonka joukossa ei ole mitään rouheita tai heiniä tai suolaa! Porkkanamehulla ja tyrniöljyllä värjättyjen saippuoiden väri oli haalistunut tosi vaaleaksi joten oli aika vinkeää huomata kuinka kirkkaan keltaista nestesaippuaa tästä tuli!

Muksusaippuoiden tuoksuiksi olin aikanani lisännyt kardemumman ja appelsiinin eteerisiä öljyjä. Niistä oli jäljellä pieni aavistus. Halusin nestesaippuasta raikkaan tuoksuista joten lisäsin sekaan hiukan appelsiin eteeristä öljyä, ihan vaan näppituntumalta.

Saippuapalat säilyvät hyvin ilman mitään säilöntäaineita mutta nestesaippuasta en ollut niin varma. Minulla oli korkkaamaton pullo Optiphen-säilöntäainetta jota myös laitoin nestesaippuan joukkoon hieman, ihan vaan säilyvyyttä varmistamaan.

Alunperin minun piti tehdä vain pikkiriikkinen testierä mutta kun aluksi saippua oli liian lirua, lisäsin saippuaraastetta.. minkä jälkeen nestesaippuani muuttui liisteriksi. Joten lisäsin vettä. Ei tätä onneksi ämpäritolkulla tullut kuitenkaan; pari nestesaippuapulloa vain. :)
nestesaippua


Tämä ei ole saippuan lopullinen muoto; lisäsin kuvan ottamisen jälkeen vettä ja glyseriiniä. Ihan pätevän oloista nestesaippuaa tästä lopulta tuli, ja prosessi oli aika helppo! Hiukan testailua jä säätämistä, mutta ei mitenkään vaikeaa kuitenkaan. :)

6 kommenttia:

 1. Ihanan keltaista nestesaippuaa. Minä ajattelin myös että seuraavaan satsiin lisään Optipeniä. Meillä meni jo ensimmäinen annos ja saippuan tuoksu ja koostumus pysyi koko ajan hyvänä. Toisaalta en kyllä osaa sanoa kerääntyikö siihen bakteereja. Mies jo tilasi että seuraava nestesaippua pitäisi olla inkiväärin tuoksuinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiilispohjalta ajattelisin minäkin että kyllä tuo hyvänä säilyy ilman säilöntäaineitakin; nestesaippuat kuluvatkin aika nopeasti. Mä olen odotellut inspiraatiota jonkun kasvovoiteen tekemiseen; siihen tuo mun Optiphen oli alunperin suunniteltu. :)

   Inkivääri kuulostaa hyvältä, vuodenaikaankin oikein sopivalta! :)

   Poista
 2. Oi miten pirtsakka saippua! :)
  Miulla on blogissa siulle tunnustus :)

  VastaaPoista
 3. Täältäkin lähti sinulle tunnustus. Tämä blogi on niin ihana :)

  VastaaPoista
 4. Oi, varmasti ihanan tuoksuinen tuo saippua!

  Ihan hyvä että laitoit säilöntäainetta, nestesaippuassa alkavat bakteerit kasvaa jo kolmessa päivässä ilman säilöntäainetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On kyllä ihanan tuoksuinen! :) Ja käytössä ihan yhtä mukava kuin kaupan nestesaippuat; ei ollenkaan "liisterimäinen" tms. Käytän säilöntäainetta jatkossakin kun sitä kerran on! :)

   Poista