Sivut

maanantai 22. lokakuuta 2012

Palashampoo soijasta ja Soapcalc

palashampoo soijasta
Leimasin vielä pehmeisiin shampoopaloihin "kylttireunukset" tavallisella kumisella paperileimasimella ja raaputin tekstin reunusten sisään grillitikulla. Siivoan nuo roippeet vielä pois kunhan saippua on kovettunut enemmän.
Ihka ensimmäisen shampoopalan valmistaminen sai ajatusmyllyn käyntiin. Olut-muna-shampoossa munan keltuaisen pitäisi tuoda tukkaan kiiltoa ja keltuaisen lesitiinin sanotaan ryhdistävän hentoa tukkaa. Minun hiukseni ovat hentoa laatua joten ryhdistävyys sopii minun shampoolleni mainiosti.

Vaan mistä muista aineksista lesitiiniä löytyisi? Lesitiiniä on myynnissä ihan sellaisenaan, sitä voisi kokeilla, mutta hauskempaa olisi etsiä aineita jotka sisältävät sitä luonnostaan. Soijassa sitä ainakin vaikuttaisi olevan!

Soijaöljyä näemmä käytetään kaupallistenkin (luomu)shampoiden ainesosana.Olen myös tutkinut kaupan palashampoiden INCI-listoja ja löytänyt niistäkin soijaan viittaavia ainesosia. Kun vielä googlaamalla löysin lehtijutun jossa Vihreän kosmetiikan pajalla lisättiin palashampoomassaan soijajauhoa, kypsyi ajatus tehdä soijashampoota.

Ja jos teemana on soija, sitähän täytyy laittaa mukaan monessa muodossa! Soijamaitoa voi käyttää saippuan nesteenä ja soijaöljy sopii yhdeksi rasvaksi. Soijajauhoa voi ripsaista sekaan muuten vaan (vaikken oikein edes tiedä mikä sen merkitys saippualle käytännössä tulee olemaan).

 Eka oma resepti


Saippuaominaisuuksiltaan soijaöljy on lähinnä hellävarainen eikä sitten juuri muuta, mutta pienen osan sitäkin voi sekaan laittaa kun soijasaippuaa kerran tehdään. Ekolon shampoossa soijaöljyn sanotaan hoitavan päänahkaa. Sehän passaa! Jospa siitä tulisi samalla sitä ryhdistävää lesitiiniä..?

Mukaan ajattelin lisätä tietysti myös soijajauhoa, vaikka minulla ei tosiaan ole aavistustakaan mitä se saippuassa saa aikaan, tuoko se kenties silkkistä tuntua kuten vaikkapa maissitärkkelyksen ja perunajauhon sanotaan tekevän vai onko sen funktio jokin ihan muu. Luotan kuitenkin FLOW kosmetiikkaan; jos soijajauho kelpaa heidän tuotteisiinsa, kelpaa se minunkin palashampooseeni. :)

Soija-aineiden lisäksi piti tietysti kehitellä vielä varsinainen saippuamassa. Eli mikä rasva tuo riittävää kovuutta, mikä pesevyyttä ja mistä tulee vaahtoavuutta. Hoitavuuttakin shampoossa saisi olla, mutta ei mielellään samassa määrin kuin olut-munashampoossani on.

soijajauho itse tehty saippua
Soijajauhoa saippuakiisseliin

Katsoin shampoopalan valmistukseen liittyviä Youtube-videoita, luin blogeja ja keskustelupalstoja aiheen tiimoilta. Monenlaista näkemystä parhaasta shampoopalan sisällöstä löytyi, yhdistelin tietoja hiukan ja päädyin tekemään kookosrasvapohjaisen shampoon jossa mukana on tietysti myös oliiviöljyä ja muina rasvoina kaakaovoita, risiiniöljyä ja pikkuisen myös soijaöljyä.

Vaikka resepti on tehty muiden ohjeiden pohjalta, sanoisin että tämä on ihka ensimmäinen oma reseptini!  Viilattavaa varmasti löytyy, mutta on tämä silti askel eteenpäin saippuamaakarina! :)

shampoopalat muotissa
Muottina käytin pitkästä aikaa maitopurkkikaukaloa.
 

 

Suunnitteluapua Soapcalcista


Säädin reseptin rasvamääriä loistavan Soapcalcin avulla. Soapcalc on laskuri jonka tietokannassa on ominaisuustietoja valtavasta määrästä saippuanvalmistukseen käytettävistä rasvoista ja öljyistä.

Syöttämällä rasvojen määrät ohjelmaan, saa tulokseksi taulukon jossa arvioidaan valittujen rasvojen perusteella millaisia ominaisuuksia saippualla on. Lisäksi ohjelma laskee tarvittavan veden ja lipeän määrän. Mahtavaa!

soapcalc resepti
Tällaisen tulosteen Soapcalcista saa kun on syöttänyt ohjelmaan haluamansa rasvat ja niiden määrät. Laskelmassa näkyvät tarvittava veden ja lipeän määrä (lipeän oikea määrä on se kaikkein tärkein pointti tässä!) ja numerokoodeilla arviot tulevan saippuan ominaisuuksista. Laskelmassa näkyvät myös eri ominaisuuksien suositusarvot. Tämän saippuareseptin kaikki ominaisuudet mahtuvat suositusarvojen sisään. Kun kokemusta kertyy lisää, voi suositusarvoista poiketa ihan tarkoituksellakin.


 

 

Tuoksuna greippiä ja hunajaa


Saippuamassan valmistus meni tällä kertaa ihan oppikirjan mukaan. Soijamaidon sisältämät sokerit lisäsivät massan ylikuumenemisriskiä mikä käytännössä tarkoittaa sitä että saippua saattaa "kuohua" muotissaan ennen jähmettymistä. Massa kuumenikin selvästi muottiinlaiton jälkeen. Saippuahalon pintaan ilmestyi kuumenemisen seurauksena pieni railo mutta sekin oli vain pieni kosmeettinen haitta.

Jos massa olisi kuumennut enemmän ja pinta olisi rikkoutunut oikein kunnolla, olisin laittanut saippuamuotin massoineen parvekkeelle tai pakkaseen jäähylle. Tätä ei tällä kertaa tarvinnut kuitenkaan tehdä.

Perusaineiden lisäksi laitoin saippuaan hieman tuoksua; en osannut päättää laittaisinko hunajan tuoksua vaiko jotain raikasta. Päädyin laittamaan sekä Honey Wash -tuoksua että greipintuoksuista tuoksuöljyä. Näistä kahdesta greippi dominoi selvästi ja tuoksu onkin melko androgyyni. Sopii mielestäni sekä miehiseen että naiselliseen makuun. :) Jatkossa taidan pysytellä kuitenkin yhdessä tuoksuöljyssä kerrallaan. Tuoksusekoitukset teen mieluummin eteerisillä öljyillä.
 

saippuan leimaaminen saippualeima
Kokeilin saippuan leimaamista myös kukkaornamettileimasimella ja lumihiutaleleimasimella. Molemmat ovat paperin leimaamiseen tarkoitettuja, suht matalia ja pehmeitä kumileimasimia. Lumihiutaleet näkyvät silti melko hyvin, kukkaornametti jäi melko matalaksi ja huomaamattomaksi. Parhaiten saippuan leimaaminen toimii yksivärisissä saippuoissa ja nimenomaan saippuan leimaamiseen tarkoitetuilla leimasimilla. Saippuan pintaan voi tehdä kuvioita myös raaputtamalla (ks."shampoo"-teksti) mutta jälki ei ole yhtä siistiä kuin leimoilla.


2 kommenttia:

  1. Joko olet kokeillut tätä? Vaikuttaa todella hyvältä ohjeelta. Olisi kiva tietää miten soijajauho toimii saippuassa. Ei se ainakaan tee sitä huonommaksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole vielä testaillut, mutta ihan mielenkiinnolla odotan miten tämä toimii! :) Tarkoituksella tein tämän hiukan pienemmällä ylirasvoituksella, odotan että toimisi paremmin mun tukkaani kuin reilumman ylirasvoituksen shampoo. En kyllä ole sitä edellistäkään vielä kokeillut. :D

      Poista