Sivut

tiistai 9. lokakuuta 2012

Pelmenit sunnuntaiksi, resepti



pelmenit



Pelmeneiden tekeminen on aikamoista näpräämistä mutta lopputulos on vaivan arvoista. Lihaliemessä keitetyt, puolukoiden, kermaviilin ja suolakurkun kanssa tarjoiltavat pelmenit ovat yksi meidän perheen suosikkiruoista! Oikeaoppisesti pelmenit tarjoillaan venäläiseen tapaan smetanan kanssa, mutta minusta kevyempi kermaviili toimii ihan yhtälailla. Karpalot toimivat pelmenien lisukkeena myös loistavasti!

Jotkut sanovat ettei pelmenitaikinaan kuulu kananmunaa ollenkaan, toiset lisäävät smetanaa täytteeseenkin. Perinneruoista on on aina useita variaatioita. MeNaisten sivuilta bongaamaani pelmeniohjeeseen taas kuuluu sinappia, korianteria ja harissaa. Melko eksoottista! 


Pelmeneitä sunnuntaipäivälliseksi


Lupauduin tekemään sunnuntaina pelmeneitä ja ajattelin tehdä oikein ison annoksen etteivät varmasti lopu kesken. Puolet pienempi annos riittää pieniruokaiselle neljän hengen seurueelle ihan hyvin. 

Jauhelihaa minulla oli 700 grammaa, jatkoin sitä vielä soijarouheella joten paistettua jauhelihaseosta jäi hyvin vielä alkuviikon jauhelihakastiketta varten. Pelmenit ovat ehdottomasti parhaimmillaan suoraan kuumasta lihaliemestä nostettuna mutta jos niitä jää yli, ovat ne lämmitettynäkin oikein maistuvia.


Pelmenit, iso annos


Taikina: 



  • 2 dl vettä
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 2 munaa
  • 2 tl suolaa
  • (öljyä)


Täyte (josta osa menee jauhelihakastikkeeseen):



  • 700 g jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • rouhittua mustapippuria
  • suolaa


Lihaliemi: 



  • 4 litraa vettä
  • 3 lihaliemikuutiota
  • laakerinlehti
  • 15  maustepippuria



pelmeniainekset


 
Sekoita taikinan ainekset käsin vaivaten. Taikinan tulee olla napakkaa mutta kuitenkin helposti muotoiltavaa. Perinteisesti pelmenitaikinaan ei laiteta öljyä mutta minä olen oliiviöljyä sekaan tuikannut sillä se tekee taikinasta mukavamman käsitellä. 


pelmenitaikina

 
Kun taikina on valmis, kääräise se talouskelmuun ja laita jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi. Sillä aikaa voit valmistaa täytteen. Pidemmästäkään ”lepoajasta” ei ole haittaa; voit tehdä taikinan valmiiksi vaikka edellisenä päivänä. 

Paista jauheliha ja sipulit pannulla, heitä sekaan mausteet. Anna jäähtyä. 


pelmenit



Kaulitse taikina ohueksi levyksi; pari milliä on ihan hyvä paksuus. Paperinohueksi taikinaa ei kannata kaulita ettei se repeä pelmeneitä täytettäessä. 

Leikkaa taikinalevystä ympyröitä esimerkiksi pyöreällä piparimuotilla tai juomalasin suulla. Sopiva läpimitta on noin viisi senttiä. Laita lusikalla täytettä taikinaympyröiden keskelle tai toiselle sivulle ja taita puolikuun muotoon. Sulje täyte pelmenin sisään taittelemalla avoimet reunat tiiviisti kiinni toisiinsa. 


pelmenit



Kun täyttöprojekti alkaa olla voiton puolella, laita vesi kiehumaan isoon kattilaan ja lisää sekaan liemikuutiot, laakerinlehdet ja pippurit. 

Keitä pelmenit lihaliemessä kypsiksi noin viiden minuutin ajan. Pelmenit ovat kypsiä kun ne pulpahtavat pintaan. 

Tarjoile pelmenit smetanan tai kermaviilin ja puolukoiden tai karpaloiden kanssa. Paistetut sienet ja suolakurkut sopivat seuraan mainiosti myös!


pelmenit

Pelmenit-ravintola Helsingissä, suosittelen!


Jos et innostu tekemään pelmeneitä itse mutta haluaisit niitä silti maistaa, näitä saa toki joistakin ravintoloista myös. Omakohtaista kokemusta minulla on Helsingin Kalliossa sijaitsevasta Pelmenit -ravintolasta johon kannattaa pistäytyä vaikka ravintolan karu olemus epäilyttäisikin.

Pelmenit ovat tässä ukrainalaisravintolassa taatusti ehtaa tavaraa ja annokset isoja. Ja jos kaurismäkeläinen estetiikka kiehtoo, sitä suuremmalla syyllä kannattaa poiketa! :) Pelmenit sijaitsee osoitteessa Kustaankatu 7 ja se on auki joka päivä kello 22.00 saakka.


2 kommenttia:

  1. Mies on pyytänyt kesästä asti että tekisin (tai tekisimme) pelmeneitä, mutta en ole vaan jaksanut/uskaltanut yrittää noin suuritöistä projektia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En minäkään näitä ole tehyt näitä varmaan vuoteen ennen tätä, juuri työmäärän vuoksi! :) Isotöisiä ovat, mutta vaiva tuntuu piemmältä kun tekee taikinan ja paistaa täytteet etukäteen ja hoitaa varsinaisen "näperrystyön" vaikka seuraavana päivänä.

      Ajattelin että seuraavassa innostuksen puuskassa tekisin näitä pakkaseen; sieltä voisi sitten ottaa keitettäväksi kun pelmenihinku taas iskee.

      Poista