Sivut

maanantai 1. lokakuuta 2012

Ihana omenapiiras, pyytämättä ja yllättäen

Ihana omenapiirakka, olkaa hyvä:


Pohja:

  • 100 g rasvaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 1 muna
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2,5 dl vehnäjauhoja TAI 1 dl grahamjauhoja ja 1,5 dl vehnäjauhoja

Täyte: 
  • 5-7 hapahkoa omenaa lohkoina
  • 0,5-1 dl sokeria
  • 1,5 tl kanelia
  • (Sokerin voi korvata myös fariinisokerilal ja ripsaista joukkoon hieman inkivääriä)

Muruseos (ei pakollinen):

  • 50 g margariinia
  • 0,5 dl sokeria
  • 1 dl vehnäjauhoja

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää kuivat aineet. Sekoita taikina puuhaarukalla nopeasti tasaiseksi. Painele taikina jauhotetuin käsin matalan paistosvuoan pohjalle ja levitä täyte. Jos laitat pinnalle muruseoksen, sekoita muruseokset ainekset käsin ja ripottele murut pinnalle. Paista uunin alatasossa 25-30 minuuttia. Jäähdyttele hetki ja nauti!  :)


Omenatoimitus suoraan kotiovelle


Nyt ei voi taas muuta kuin kiittää ja olla onnellinen; meille tuotiin sunnuntaina muovikassillinen ihania, mehukkaita kotimaisia omenoita kotiin kuljetettuna ihan pyytämättä ja yllättäen! Asialla olivat anoppi & co, olivat saaneet omenoita "kumminkaimanserkulta" joka mitä ilmeisimmin oli vain iloinen saadessaan antaa osan runsaasta omenasadostaan eteenpäin. Että kiitokset vaan myös sinne Vantaan suuntaan tuntemattomalle  omenanlahjoittajalle!

Eikä ilo vielä siihen loppunut: mieheni teki omenoista heti saman iltana makean makoisan omenapiirakan!  :) (Kuvaa en nyt kirjoituspäivänä saa laitettua, kirjoitan tätä illalla ja otan kuvan mieluummin huomenna päivänvalossa. Jos herkkua on vielä jäljellä!)

Pakko myöntää että motivaatiota oli ehkä lisännyt oma kiukkuinen olemukseni; huonosti nukutun yön vuoksi olin ollut koko päivän kireä kuin viulunkieli. Jos minut jollain saa leppymään ja rauhoittumaan niin se on omenapiirakka vaniljakastikkeella tai jäätelöllä. <3 Varsinaista lohturuokaa siis!


Simppeli resepti klassikkokirjasta


Nyt kun vieläkin euforisessa olotilassa tuosta mainiosta omenaherkusta, haluan ehdottomasti jakaa omenapiirakan reseptin tännekin. Tämä suht simppeli murotaikinapohjainen ohje on käytetyimmästä keittokirjastamme Kotiruoka.

Jos saisin valita vain yhden keittokirjan, se olisi juuri tämä. Kotiruoka –kirjasta löytyvät reseptit perinneruokiin, tavallisiin kotiruokiin ja juhlaruokiin. Loistava kirja jos etsit ohjeita marjojen ja muiden luonnonantimien hyödyntämiseen ja säilöntään ja tai vaikka kalakukon valmistamiseen! :)

Meidän kappaleemme kyseistä kirjasta on muuten jo 64. painos eli varsin suosittu keittokirja on kyseessä. Ensimmäinen painos Kotiruoka -kirjasta on ilmestynyt yli sata vuotta sitten, vuonna 1908. Kirjaa on modernisoitu ajan saatossa aina paremmin nykyajan tarpeita vastaavaksi. Meidänkin kappaleemme jälkeen on tullut uusia uudistettuja painoksia sillä oma kappaleemme on painettu vuonna 1997.


Mitä muuta omenoista voi tehdä?


Vaan mitä tehdä lopuista omenoista? Omenoita on vielä jäljellä vaikka kuinka paljon ja mietin jo kovasti mitä muuta niistä saisi aikaan. Minulla on hyötykasvikuivuri; voisin siis testata vaikkapa omenaviipaleiden kuivaamista. Terveellisiä snäksejä katsokaas! Omenahilloa pitää myös tehdä ehdottomasti! Tai omenasosetta! (Vai ovatko ne sama asia..?)

Omenamehua näistä ei ehkä tule, mehuun taitaa tarvita omppuja isomman määrän meillä on. Osa tietty syödään ihan sellaisenaan! Ja ehkä vähän lisää omenapiirakkaa, voisi kokeilla vaikka jotain toista reseptiä (vaikka tämä sunnuntaina testattu olikin aivan ihanaa).

3 kommenttia:

  1. Mie keittelin osasta omppuja mehua aronian ja puolukan kera :) Soseomppuja pitäs vielä haalia jostakin. Turkkilaisella jugurtilla ja omenasoseella on rakkaussuhde. Kannattaa tutustua heihin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa herkkumehulta! :) Toimiko kombo hyvin? Ja mulla ois turkkilaista jugurttia jääkaapissa jo valmiina! :P Harmi kun ei vielä tänään ei ole aikaa soseita keitellä, blääh!

      Poista
    2. Toimii! Riittävästi sokeria niin ei ollut liian happaman tuntusta :)
      Kunhan joudat keittelemään niin kokeile :)

      Poista