Sivut

lauantai 20. lokakuuta 2012

Kalan graavaaminen, graavilohi

graavikala kalan graavaaminen





Graavilohi on hyvää leivän päällä ja salaateissa - ja sitä on tosi helppo tehdä itse. Valmiiksi graavatun lohen kilohinta on aika huima verrattuna lohifileeseen josta graavikalan voi loihtia vaivatta itsekin. 

Aikaa graavautuminen tosin vie vuorokauden verran mutta valmistus itsessään ei kymmentä minuuttia kauempaa kestä, jos käsillä on valmiiksi fileoitu kalanpala. Suosittelen siis lämpimästi kalan gaavaamista itse, jos vain suinkin graavikala maistuu! Meille lohta ostetaan aina kertatarvetta isompi määrä: osa syödään yleensä ostopäivänä, osa suikaloidaan pakkaseen ja osa graavataan.  


Suolaa, sokeria, valkopippuria ja tilliä


Kalan lisäksi graavikalan valmistamiseen tarvitaan karkeaa merisuolaa, sokeria ja valkopippuria jauheena. Itse käytän näiden lisäksi aina myös (kuivattua) tilliä. Mausteeksi sopivat myös vaikkapa rosepippuri  tai konjakki. Ennen graavaamista kannattaa tarkastaa että kala on ruodoton ja nyppiä mahdolliset jäljelle jääneet ruodot pois. Kalan nahkaa ei tarvitse poistaa

lohen graavaus



Ripsauta kalan pinnalle hieman hienoa sokeria. Teen itse graavauksen näppituntumalta joten tarkkaa määrää en osaa sanoa, mutta pieni määrä riittää. Sokerin voi halutessaan jättää poiskin. Graavisiikaan sokeria en suosittele; se maistuu mielestäni paremmalta ilman. 

Sokerin jälkeen lisään yleensä valkopippuria. Voit valkopippurin jälkeen hiukan hieroa mausteita kalan pintaan jotta imeytyvät paremmin. Sokerin ja valkopippurin jälkeen lisään tillin, mieluiten mahdollisimman tasaisesti (esteettisistä syistä) kalan pinnalle. 

Viimeiseksi lisään merisuolan. Tällä kertaa käytin merisuolan sijaan vaaleanpunaista Himalajan ruususuolaa, hyvin toimii sekin. Suolaa voi laittaa ronskisti; ylimääräiset pyyhitään pois seuraavana päivänä. Karkeaa suolaa voi olla hankalaa saada pysymään tasaisesti kalan pinnalla joten olen tarpeen mukaan joskus painellut kiteitä hieman. 

graavikala suola
Tässä kalapalassa suolaa on melko reilusti; vähempikin olisi riittänyt. oikein hyvää tästä silti tuli! :)





Kalaa ei tarvitse kuitenkaan ”päällystää” suolalla niin että kala peittyy aivan kauttaaltaan, suola leviää kyllä vaikka paljaita kohtia näkyisikin. Vaikka suolakiteitä pyyhitäänkin pois seuraavana päivänä, suolan määrä vaikuttaa tietysti myös suoraan graavikalan lopulliseen makuun.  Ylenpalttinen määrä suolaa saa kalan maistumaan  - ylenpalttisen suolaiselta. 


Suola parantaa graavikalan säilyvyyttä


lohen graavaaminen ohjeMaustamisen jälkeen kala kääritään tiukasti muovikelmuun ja paketti sujautetaan jääkaappiin tekeytymään. Toiset laittavat kalan päälle vielä painon, meillä on pärjätty ilman.Vuorokauden kuluttua kala on graavautunut. Se tuntuu käsiteltäessä tönkömmältä ja lohen väri on mielestäni jotenkin syvemmän punainen. Ylimääräiset suolakiteet pyyhin huolellisesti talouspaperilla.

graavikala



Kun kala on valmis, olemme yleensä viipaloineet sen saman tien ohuiksi siivuiksi joita on sitten helppo napata jääkaapista leivän päälle. Edukas ja herkullinen ”leikkele”! :) Graavattu kala säilyy melko hyvin; meillä kala syödään yleensä suunnilleen viikon sisällä emmekä koskaan ole huomanneet siinä pilaantumisen merkkejä.




9 kommenttia:

  1. Graavikala on mun lempparia! Ollut ihan lapsesta asti. Siika tulee ensimmäisenä ja lohi hyvänä kakkosena. Kaupan graavikalat on kanssa aika tönkkösuolattuja minun makuun. Itse tehty on paljon parempaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Graavikala on kyllä herkkua! :) Mun tulee itse välillä tönkkösuolattua graavikala > suolaa tule laitettua vähän liikaa ihan vaan varmuuden vuoksi, heh.. Meillä miehen tekemä graavikala on yleensä parempaa kun se on vähäsuolaisempaa x)

      Poista
  2. Ohjeet on tosiaan kuin uusavuttoman perheen emännän joka ei kalasta tiedä muuta kuin että se asuu vedessä ja ui! Voi hyvä isä sentään että annetaan ohjeita joista ei graavin tai suolakalan eroa oteta huomioon laisinkaan! Miksi muuten kuivattua tilliä, kun läpivuoden saa erinomaista tuoretta tilliä (italialaista) jonka maku ei muistuta saunavihtaa. Ja miksi käyttää karkeata suolaa kun hieno merisuola ajaa saman asian, eikä tarvitse raaputella kiteitä kalan pinnasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enistäänkin italialainen tilli on melko typerä hankinta. Eurooppalaiset kokit tilaavat tilliä nimenomaan Suomesta! Varsinkin kesän pohjoinen tilli on parasta; tilli saa makua auringon paisteessa ja kesällä sitä riittää vuorokauden ympäri.

      Aina karkeaa suolaa nimenomaan, koska hieno suola tukkii kalan syyt ja tekee siitä "tönkkösuolattua". Myös pippurit kannattaa laittaa kokonaisena samasta syystä.

      Terveisin ahkera perhokalastaja ja ammattikokki.

      Poista
  3. Mun mielestäni ohjeet ovat hyvät. Ikinä koskaan en ole graavilohta tehnyt, mutta kyllä hyviä vinkkejä tuli!

    VastaaPoista
  4. Itse en käytä muuta kuin sokeria ja suolaa. Tilli (tuore) menee joskus, mutta ei ikinä mitään pippureita.

    VastaaPoista
  5. Todella selkeät ja hyvät ohjeet,kiitos!

    VastaaPoista


  6. Hello,

    We are basically Manufacturers and Exporters of Himalayan Edible Salts, Bath Salts, Salt Inhalers and Salt products such as lamps, tiles, block, bricks and many more.

    We also have Lapis Lazuli, Tawas Crystal ALUM and Dried Rose Petals products availabe,

    We also make Himalayan Salt Caves, Salt rooms, Salt Walls and much more. For more info and designs, please see our new website caves.multirocksalt.com

    We are also ISO 9001:2000, HACCP AND FDA approved Company,

    We are Proud to announce that we have made the world's tallest salt crystal lamp,

    Height 8 feet and 4 inches and weight approx 3500 KG,

    Also visit our website to see the world’s biggest salt crystal Lamp,

    We gained trust and good reputation in international market as most popular brands in Europe, USA and Far East countries are using our products regularly.

    Thanks,

    Questions?



    Faizan Hussain | Marketing & Sales Director | Multi Rock Salt Company
    U.S Office: +1 (415) 513 0044 | Pakistan Office: +92 321 882 6829 | Netherlands Office: +31(0) 611448394| | Skype : multi.rocksalt
    www.multirocksalt.com | info@multirocksalt.com / multi.rocksalt@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Thirteen lamps, please!

    VastaaPoista