Sivut

maanantai 24. syyskuuta 2012

Helppo hiushuuhde II

Tuoksuvan hiushuuhteen ainekset: vettä, sitruunahappoa ja kukkaisvettä; tässä tapauksessa kewravettä.

Hiukseni ovat melko hyväkuntoiset joten minulla ei ole juuri tarvetta varsinaiselle hoitoaineelle. Hiusten selvittelyä helpottamaan olen käyttänyt viinietikasta ja vedestä valmistettua hiushuuhdetta. Se on ollut aivan loistava apu; hapan huuhde sulkee pesuaineen avaamat hiussuomut ja hiuksista tulee kiiltävät ja helposti kammattavat.

Hiushuuhtelussa käytettävät omenaviinietikka ja valkoviinietikka
ovat melko mietoja eikä niiden tuoksu ole ollenkaan niin vahva kuin perinteisessä väkiviinaetikassa. Itse olen tuoksuun jo tottunut, muita joitakin mietokin etikan tuoksu saattaa häiritä.


Kukkaisvesillä tuoksua tukkaan!


Hiussuomut sulkevaa huuhdetta voi tehdä helposti myös hyväntuoksuisena! Avain etikattomaan hapanhuuhteeseen on apteekista saatava sitruunahappo. Tein taannoin pihlajanmarjoista juomaa jonka valmistukseen tarvitsin sitruunahappoa. Sitä jäi melko lailla yli ja siitä syntyi ajatus josko sitruunahappoa voisi käyttää huuhteen tekemiseen.

Ja voihan sitä! Bongailin netistä parikin mainintaa sitruunahapon käytöstä hiushuuhteessa joten testaamaan vaan! Sitruunahappo on edullista; 50 grammaa maksaa noin puolitoista euroa. Sitruunahappoa myydään pienissä pusseissa ja se muistuttaa rakenteeltaan hienoa sokeria. Sen käyttö on turvallista eikä mitään suojavälineitä tarvita vaikka se happoa onkin.

Paljonko sitä happoa veden sekaan sitten laitetaan? Tarkkoja ohjeita en löytänyt, joten arvioin sopivan annostuksen - maistelemalla.  Maistoin ensin aiemmin tekemääni etikkahuuhdetta ja sen perusteella lisäilin sitruunahappokiteitä uuteen etikattomaan huuhteeseen. Aluksi sitruunahappoa tuli ihan liikaa. Laimentelin sitä vedellä kunnes happamuus oli maun perusteella suunnilleen sama etikkahuuhteessa ja sitruunahappohuuhteessa. Sopiva annostus on suunnilleen vajaa teelusikallinen kolmeen desiin vettä.

Sitruunahappo itsessään ei tuoksu juuri miltään. Ostin aiemmin testin vuoksi pari pulloa kukkaisvesiä; ruusuvettä ja kewravettä. Lisäämällä teelusikallisen tai pari hiushuuhteen joukkoon saa huuhteeseen ripauksen luksusta ja tuoksuvat hiukset! :) Tuoksu ei säily kovin kauan, mutta esimerkiksi eilen pestyt hiukseni tuoksuvat edelleen miedosti kewravedelle kun oikein nuuskuttelee.


Tuoksuvan hiushuuhteen resepti  tässä vielä kertaalleen:


  • 3 dl vettä
  • Vajaa 1 tl sitruunahappoa
  • 1 – 2 tl kukkavettä (esim. ruusu- tai kewravettä)

Sekoita aineet juomalasiin tai pulloon. Vanha shampoopullo käy hyvin. Huuhtele hiukset ja päänahka pesun jälkeen huuhteella, puristele kuivaksi. Voit halutessasi huuhdella myös pelkästään hiusten latvaosan.


Kookosöljyä tehohoidoksi


Jos hiukset kaipaavat pesun yhteyteen lisäksi jotain hoitavaa, voi latvoihin sipaista hiukan kookosöljyä ennen pesua. Kookosöljyn annetaan vaikuttaa hetki jonka jälkeen hiukset pestään normaaliin tapaan. Jos päänahka on kovin kuiva ja hilseilevä, voi kookosöljyä kokeilla myös päänahkaan. Pesu viimeistellään huuhtomalla hiukset kauttaaltaan joko viinietikasta tai sitruunahaposta valmistetulla hiushuuhteella.

Etenkin shampoopalan jälkeen hiushuuhdetta kannattaa käyttää; se tasapainottaa päänahan ph:ta pesuaineen jäljiltä. Jos arastelet laittaa huuhdetta päänahkaan, voit huuhdella sillä myös pelkästään hiusten latvaosat, sekin parantaa hiusten kammattavuutta.

Kookosöljyä voi käyttää myös hiuksiin jätettävänä hoitoaineena latvoihin mutta silloin määrän on oltava tosiaan vain pienenpieni sipaisu ettei hiuksista tule liian öljyiset.

5 kommenttia:

  1. Todella hyvä idea käyttää kukkavettä hiushuuhteena. Minulla onkin appelsiinikukkavettä kotona ja olen miettinyt mitä sillä voisi tehdä. Miten hiuksesi ovat tykänneet sitruunahaposta? Huomasin itse kun käytin säännöllisesti veden ja sitruunahapon sekoitusta hiushuuhteena että hiukseni kuivuivat hieman latvoista. Nykyään käytän vihreän teen ja omenaviinietikan sekoitusta.

    VastaaPoista
  2. Oi, appelsiininkukkavesi kuulostaa hyvältä!

    Vielä toistaiseksi en ole huomannut että sitruunahappo kuivattaisi, mutta enpä ole k.o huuhdetta vielä kovin pitkään käyttänytkään. Saa nähdä miten käy. Hyvä tietää että syy saattaa olla sitruunahapossa, jos kuivumista ilmenee!

    Täytyykin testata vielä tuota etikkaveden tuunaamista teellä/haudukkeella. Ja jos vaikka jotain eteeristä öljyä laittaisi sekaan? Saisikohan sen sekoitettua riittävästi ravistelemalla..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sekoittuu se :) Joskus laitoin teepuuöljyä hiushuuhteeseen.

      Poista
  3. Kokeilin tätä ohjetta appelsiininkukkavedellä. Laitoin puoleen annokseen 2 tl, niin ei se tuoksunut yhtään miltään :O Pelkästään vedeltä. Taitaa nuo aasialaiset kukkaisvedet olla vähän tujumpaa kuin apteekin kamat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas! Voisikohan appelsiininkukkavesi muuten vaan olla miedompaa tuoksultaan..? Tujuja nuo Vii Voanin vedet kyllä tosiaan ovat.

      Poista