Sivut

lauantai 15. syyskuuta 2012

Uusia aineksia kosmetiikkakokin keittiöön

kewravesi, ruusuvesi, palmuöljy
Ostoksia Vii Voanista


Luennon jälkeen jäi ylimääräistä aikaa joten päätin piipahtaa Hakaniemen etnokaupoissa katsomassa josko löytäisin saippuoihin sopivia rasvoja. Suuntasin Hämeenkadulla sijaitsevaan Vii Voaniin jossa on tosi laaja valikoima aasialaisia elintarvikkeita. Löytyihän sieltä vaikka mitä!

Kookosmaitoa saisi varmaan lähikaupastakin, mutta nappasin muutaman purkin mukaan kuitenkin. Löysin myös esimerkiksi ruusuvettä ja minulle ennen tuntematonta kewravettä sekä oranssia, puhdistamatonta palmuöljyä. Kookosöljyä otin myös purkillisen.


Ostosreissulla mukaan tarttui kukkavesiä..


Ruusuvettä käytetään ruuanlaitossa esimerkiksi tuomaan riisille tuoksua, sitä voi sekoittaa juomiin ja sillä voi maustaa leivonnaisia. Sitä käytetään myös kosmetiikassa ja esimerkiksi kotitekoisiin kasvovoiteisiin se on ilmeisesti vallan mainio ainesosa.

Ruusuvettä voi käyttää myös kasvovetenä ihan sellaisenaan! Se sopii erityisesti kuivalle ja herkälle iholle ja sen sanotaan myös olevan nk "adstringentti" eli se "kuroo" ihohuokosia. Sopinee siis hyvin myös rasvaisemmalle ihotyypille! :)

Googlen perusteella näyttäisi siltä että kewravettä käytetään samaan tapaan kuin ruusuvettä. Sen tuoksun sanotaan muistuttavan ruusuveden tuoksua mutta kewra on ilmeisesti hedelmäisempää. En ole pulloja vielä avannut joten en ole päässyt vertailemaan itse. :) Kosmetiikkaan kewraa käytetään lähinnä sen hyvän tuoksun vuoksi.

Kewra, Pandanus odorifer on suomeksi kairapalmu. Se kasvaa villinä ainakin Etelä-Intiassa ja Burmassa. Suomessa kairapalmu-nimellä myydään huonekasvejakin, en tosin tiedä onko kyse juuri samasta lajikkeesta jonka kukista kewravettä tehdään. Mielenkiintoinen tuttavuus joka tapauksessa tämä kewra!

Lisää kewrasta voi lukea esimerkiksi flowersofindia.net –sivulta.


..ja oranssia, puhdistamatonta palmuöljyä


Toinen ihan uusi juttu on puhdistamaton palmuöljy. Se on väriltään oranssia toisin kuin saippuanvalmistuksessa yleensä käytetty puhdistettu palmuöljy. Puhdistettua palmuöljyä olenkin jo kerran testannut; käytin sitä tyrnisaippuoiden valmistamiseen.

Suuressa määrin tuota puhdistamatonta tavaraa ei ilmeisesti kannata saippuaan laittaa sillä se saattaa antaa saippualle epämiellyttävää tuoksua. Täytyy tätä varten etsiä (..tai ehkä jopa itse kehitellä!) saippuaresepti jossa on sopivan vähän palmuöljyä. Mitä se ”sopivan vähän” sitten onkaan. Testaamalla se selviää. :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti