Sivut

keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Kamomillasaippuan valmistus, näin se meni


Tein eilen kamomillasaippuan, hyvin sujui! Tällä kertaa en jännittänyt lipeääkään samalla tavalla kuin suolasaippuaa tehdessäni enkä edes pyytänyt miestäni keittiöön ensiapuvalmiuteen kuten viimeksi. ;)

Kamomillasaippuan resepti on Saara Kuhan kirjasta ”Käsintehtyä saippuaa” ja se menee näin:

  • 100 g kookosrasvaa
  • 100 g kovetettua kasvirasvaa (=munkinpaistorasvaa, Kokki, Kultamunkki tms.)
  • 300 g rypsiöljyä
  • 150 g vahvaa, kylmää kamomillateetä
  • 69 g lipeää
  • 1-2 tl kuivattua, hienonnettua kamomillaa (kuivaa kamomillateetä)


Kamomillasaippuan ainekset ryhmäkuvassa
Kamomillasaippuan ainekset. Tällä kertaa taka-alalla pilkistelee myös lipeäpurkki joka jäi merisuolasaippuan ryhmäkuvasta pois.



Tykkään tässä ohjeessa siitä että mukana on rypsiöljyä ts. sen raaka-aineen saa halutessaan myös kotimaisena. Myös kamomillaa saa kotimaisena versiona ainakin joistakin ekokaupoista. Sitä voi kasvattaa ja kuivata myös itse! Kookosrasva puolestaan tekee saippuasta hyvin vaahtoavaa ja puhdistavaa; se näyttäisikin olevan hyvin yleinen rasva saippuaohjeissa.


Suojavarusteet ja sekoittelua


Aloitin taas suojavarusteiden pukemisella (pitkähihainen paita ja suojahanskat), sen jälkeen mittasin ainekset. Sitten sulatin kookosrasvan kattilassa pienellä lämmöllä ja sekoitin joukkoon rypsiöljyn. Vein kattilan parvekkelle odottamaan ja jäähtymään ja siirryin lipeä ja teen pariin. Lisäsin lipeän kamomillateen joukkoon lasipurkkiin (tällä kertaa käteni eivät tärisseet :) ), laitoin kannen kiinni ja sekoitin seosta pienellä pyörivällä liikkeellä tiskialtaan yläpuolella.

En tiedä kuvittelinko vain, mutta tuntui ettei lipeäseos olisi ihan niin kuumaksi kuumunut kuin suolasaippuaa tehdessä? Voi tietty olla että olin tällä kertaa vain varmaotteisempi enkä säikkynyt lipeän aikaansaamaa lämpenemisreaktiota sama tavalla kuin viimeksi.

Avasin pari kamomillateepussia, hain kattilan sisälle ja kaadoin lipeäseoksen varovasti rasvan joukkoon. ripottelin kuivan kamomillan seokseen ja surauttelin massaa sauvasekoittimella. Tällä kertaa kiisselöityminen kesti hiukan kauemmin. Tämä saattaa johtua siitä että mukana ei ollut mitään hajustetta; hajusteet kuulemma ”jäsäyttävät” massan nopeammin.

 

 

Saippuamuotiksi maitopurkit


Saippuamassan kaato muottiin
Saippuamassaa maitopurkkikaukaloon
Kamomillasaippualle käytin muottina leivinpaperilla vuorattua maitopurkkikaukaloa. Omani on tehty puolentoista litran purkeista, siksi se näyttää niin vajaalta. Siistin saippuan pintaa silikoninuolijalla. Avasin vielä yhden kamomillateepussin ja ripottelin hiukan kamomillaa saippuan pinnalle. Vein mötikän varastohuoneeseen, kiedoin ympärille harson. Kun saippua on muotissaan, odotellaan seuraavaan päivään ja leikataan halko kun (jos) se on riittävästi kovettunut.

Nyt pitää mennä leikkaushommiin, siitä oma postauksensa kun kuvat on purettu! :)

2 kommenttia:

  1. Moikka!

    Olen vasta ensimmäistä saippuaa tekemässä. Joten tuli mieleen kysymys, jos vaikka osaisit vastailla. Voisiko tämän ohjeen mukaan tehdä joulusaippuaa. Minulla on jouluteetä, niin vaihtaisi vain kamomillateet jouluteehen? Luulisin että tämä kävisi, mutta varmistelen vain :)

    Tämä blogi on muuten tosi kiva! Paljon hyviä vinkkejä ja lisäinnostusta olen saanut blogista.

    -Jenni

    VastaaPoista
  2. Heippa!

    Jouluteetäkin voi varmasti käyttää, en kuitenkaan osaa ollenkaan sanoa minkä väristä saipuasta tulee jos jouluteetä käyttää nesteenäkin. Se saattaa antaa jonkun tummahkon sävyn, mutta eihän se välttämättä huono piirre olisi. Massan sekaan ripoteltuna kuiva tee antaa varmasti kivan pilkkukuvion ja kuorivuutta! :)

    Voit toki varmuuden vuoksi käyttää nesteenä ihan vaan vettä, tai vaikka (makeuttamatonta) oikeaa puolukka- tai karpalomehua. Yleensä luonnonvärit kuitenkin haalistuvat aika nopeasti ajan myötä (eikä väri välttämättä näy kovin voimakkaana tuoreessakaan saippuassa) mutta ainakin ainesosaluettelossa joku mehu olisi ihan hauska. :)

    Mehun sokerit saattavat kuumentaa valmista saippuamassaa joten mehua käytettäessä on hyvä jos saippuan muotteineen saa tarvittaessa kylmään.Kuumenemisriskin vuoksi makeuttamaton mehu voisi olla parempi vaihtoehto kuin sokeroitu, ainakin ihan ekalle saippualle. :)

    Väriä saippuaan saa parhaiten saippuan värjäämiseen tarkoitetuillä väreillä, niitä saa esimerkiksi Pienestä Tuoksukaupasta. Tuoksuista parhaiten pysyvät vartavasten saippuoita varten valmistetut tuoksuöljyt, mutta eteerisiä öljyjäkin voi käyttää. (Veikkaan että jouluteen tuoksu ei valmiissa saippuassa kovin vahvasti erottuisi. :/ )Joulusaippuaan voisi sopiva kivasti esimerkiksi kardemumman tai kanelinlehden eteeriset öljyt. Jos päädyt käyttämään eteerisiä öljyjä, niitä kannattaa laittaa ronskilla kädellä; tuoksu miedontuu paljon ajan myötä.

    Olen itse miettinyt tehdä "talvisaippuaa" johon laittaisin tuoksuksi eteeristä eukalyptusöljyä ja piparminttuöljyä; niiden tuoksut kuulemma säilyvät aika hyvin. :)

    Kiva kuulla että blogista on ollut iloa! :) Tsemppiä saippuanvalmistukseen! Tää on hauska harrastus johon jää koukkuun! :D

    VastaaPoista