Sivut

lauantai 22. syyskuuta 2012

Kookosöljy ihon- ja hiustenhoidossa

tavallinen kookosöljy ja kylmäpuristettu kookosöljy


Kylmäpuristettu neitsytkookosöljy on tällä hetkellä hip ja pop ravitsemuksellisesti tiedostavien keskuudessa. Vaikka kookosöljy sisältääkin pääasiassa epäterveellisenä pidettyjä tyydyttyneitä rasvahappoja, sillä on myös terveyttä edistäviä ominaisuuksia.

Googlaamalla löytyy valtavasti tietoa ja esimerkiksi superfoodit.com –sivulta löytyy muun tiedon lisäksi kattava lista kookosöljyn terveyttä edistävistä ominaisuuksista. 

Olen yrittänyt etsiä vertailuja kylmäpuristetun neitsytkookosöljyn ja ”tavallisen”, kovettamattoman kookosöljyn ravintoeainepitoisuuksien väliltä mutta en ole kattavaan tutkimukseen vielä törmännyt. Kylmäpuristetussa kookosöljyssä ainakin vitamiinit ilmeisesti säilyvät paremmin mutta kuinka on rasvahappojen laita? 


Kookosöljy on hyvä lauriinihapon lähde


Kookosöljyn kehutuin etu muihin rasvoihin verrattuna on sen sisältämä lauriinihappo, jota kookosöljyn lisäksi löytyy mainittavissa määrin lähinnä äidinmaidosta ja palmuöljystä. Harvinaista ainetta siis! Lauriinihappo on yksi kookosöljyn sisältämistä rasvahaposta ja sen osuus kookosöljyssä muihin rasvahappoihon verrattuna on lähes 50%.  Seuraava lainaus on kookosravinto.fi –sivulta: 

"Noin puolet kookosöljyn rasvahapoista on lauriinihappoa. Lauriinihappo on keskipitkäketjuinen rasvahappo, jolla on hyödyllisenä lisäominaisuutena se, että se muuntuu elimistössä monolauriiniksi. Monolauriini on bakteereja, viruksia ja alkueläimiä torjuva monoglyseridi. Kookosöljyn sisältämää kapryylihappoa käytetään hiivasienitulehduksien hoidossa. Myös muut keskipitkäketjuiset rasvahapot, joita kookosöljy sisältää, auttavat torjumaan hiivasienten aiheuttamia tulehduksia."


Missään en ole vielä törmännyt tietoon että ”tavallinen”, kovettamaton kookosöljy ei lauriinihappoa sisältäisi. Itse en kookosöljyä toistaiseksi ole käyttänyt muuhun kuin hiusten ja ihonhoitoon joten minua kiinnostaisi kovasti tietää toimiiko lauriinihappo myös ihon kautta ”nautittuna”. Tästäkään en ole vielä tietoa löytänyt. Jos joku tietää paremmin, mielelläni otan kommenttiboksiin tietoa ja linkkejä. :)


Pitääkö kookosöljyn olla kylmäpuristettua neitsytöljyä?

 

tavallinen kookosöljy ja kylmäpuristettu kookosöljy
Oikealla "tavallinen" kookosöljy, vasemmalla valkoisempi kylmäpuristetty neitsytkookosöljy.

Ostin aasialaisiin elintarvikkeisiin erikoistuneesta liikkeestä taannoin kookosöljyä ja vertailun vuoksi ostin toisesta paikasta myös purkillisen kovasti kehuttua kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä. ”Tavallinen” kookosöljy ei tuoksu miltään, kylmäpuristettu öljy tuoksuu miedosti kookokselle. Kylmäpuristettu on väriltään puhtaanvalkoista, tavallinen taas enemmän luonnonvalkoista. Niin ja se hinta! 500 ml tavallista kookosöljyä maksoi Vii Voanissa 4 e, 250 ml Cocovin kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä maksoi 7,50 Ruohonjuuressa. 

Rakenne on molemmissa aika samanlainen. Säilytän molempia kylpyhuoneessa jossa on lämpimämpää kuin muualla huoneistossa, ja molempien pinta on siellä nestemäinen. Kumpaakin olen kokeillut suihkun jälkeen voiteena sekä vartalon että kasvojen iholla; samalta tuntuvat. Oikein mukavalta itse asiassa. :) 

Iho ei imaise kookosöljyä saman tien mutta yllättävän nopeasti se silti mielestäni imeytyy. Kasvoilla olen kookosöljyä käyttänyt lähinnä yövoiteen asemasta. Se levittyy hyvin ja jättää iholle pehmoisen tunteen.

Jotkut sanovat kookosöljyn vaikuttavan aknea parantavasti, itse en ole vielä tällaista vaikutusta havainnut, mutta olenkin kokeillut kookosöljyä vasta muutaman kerran. Tämänhetkisten kokemusten perusteella kookosöljy vaikuttaisi joka tapauksessa ihan pätevältä aineelta ihonhoidossa. 


Kookosöljy hiustenhoidossa


Olen testannut kookosöljyä myös hiuksiin. Kastelen suihkussa hiukset, otan sormiin pienen määrän kookosöljyä ja levitän se tasaisesti hiusten latvoihin ja annan vaikuttaa. Pesen hiukset normaalisti (pala)shampoolla ja huuhtelen lopuksi etikkahuuhteella

Ensimmäisellä kerralla laitoin kookosöljyä aivan liikaa. Sitä jäi hiuksiin runsaasti ja hiukset jäivät tosi tahmaisiksi. Nyt kun olen käyttänyt öljyä vähemmän, sen kyllä edelleen huomaa pesun jälkeen mutta ei häiritsevässä määrin.

Kookosöljyn sanotaan ehkäisevän hiusten ohenemista ja auttavan hilseilyyn. Omien kokemusten perusteella kuulostaa hurjalta että öljyä hierottaisiin koko päähän, kun se itselläni jättää pesunkin jälkeen selvästi ”öljyisen tunteen” tukkaan pesusta huolimatta. Hiukset ja päänahat ovat erilaisia joten joillekin se ehkäpä toimiikin ihan hyvin koko pään hoiteena. 

Omalla kohdallani arvioisin että kookosöljyä ei kannata ihan jokapäiväisenä hoitona käyttää, ehkä ennemminkin viikoittaisena tehohoitona. Pitkäaikaisesta käytöstä minulla ei ole kokemusta, mutta varovaisen positiivisesti suhtaudun kookosöljyyn hiustenhoidossakin. Latvat eivät tunnu ainakaan kuivilta kookosöljykäsittelyn jälkeen!

2 kommenttia:

  1. Olen käyttänyt tätä kookosöljyä http://www.fitnesstukku.fi/5/fi/artiklar/cocosa-pure-coconut-oil-500-ml joka ei ole kylmäpuristettua. Se on kyllä yhtä valkoista kuin cocovin kookosöljy ja se tuoksuu miedosti kookokselle. Onkohan se niin että hinta ja laatu on suoraan verrattavissa toisiinsa? En osaa sanoa kun en ole tuota (vielä) koittanut. Meinaan kuitenkin mennä jo ensi viikolla ostoksille :) Nykyään melkein kaipaan tuoksutonta kookosöljyä, koska cocovin öljy tuoksuu niin voimakkaalle. Ainakin kun joudun haistelemaan sitä joka päivä deodorantissani.

    VastaaPoista
  2. Kerro sitten vaikutelmasi "halpisöljystä"! :) Itselläni kun ei kookosöljyistä ole kauheasti kokemusta niin en osaa vielä arvioida eroja.

    Toistaiseksi vielä tykkään tuosta Cocovin tuoksusta mutta voin kuvitella että siihenkin jossain vaiheessa kyllästyy!

    VastaaPoista