Sivut

keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Tyrnisaippua

Tyrnisaippua
Tyrnisaippuoiden lisukkeina käytin tyrniöljyä ja tyrnimarjarouhetta. Oikealla nurinpäin käännetty saippua; muotin pohjalle ripottelemani tyrnirouhe oli muuttunut kovettumisen yhteydessä pintarouheita tummemmaksi.


 

Tyrnisaippuan valmistus


Tyrnin öljy ja marjat muutenkin ovat superterveellisiä ja hurjan nätin värisiä. Muksusaippuoihin jo tyrniöljyä testasinkin mutta ajattelin tehdä erän saippuaa vieläkin tyrnipitoisemmin. Tyrniöljyn lisäksi laitoin näihin saippuoihin tyrnirouhetta, sekä massaan että saippuoiden pinnalle.

Reseptin pohjana käytin Saara Kuhan Käsintehtyä saippuaa –kirjan Metsäsaippua-ohjetta jota hiukan tuunasin tyrnisaippuoitani varten.

Tyrnisaippuan ainesosat olivat seuraavanlaiset:

150 g kookosrasvaa
100 g palmuöljyä
250 g oliiviöljyä
150 g vettä
71 g lipeää
5 kpl tyrniöljykapseleita
tyrnirouhetta
appelsiinin eteeristä öljyä
kardemumman eteeristä öljyä


Palmuöljy saippuan valmistukseen
Palmuöljy on rakenteeltaan jotain kiinteän ja juoksevan rasvan välimaastosta.


Palmuöljy on parhaita öljyjä saippuan valmistukseen


Palmuöljy oli minulle ihan uusi tuttavuus saippuan valmistuksessa. Se on jotain kovan ja juoksevan massan väliltä; pehmeää ja muovautuvaa. Se voi olla myös osittain kovaa ja osittain juoksevaa, lämpötilasta riippuen. Puhdistettu palmuöljy on tuoksutonta ja sopii parhaiten saippuanvalmistukseen mutta myös puhdistamatonta, punaoranssia öljyä voi käyttää.  

Saippuan valmistuksessa palmuöljy on ilmeisesti yksi parhaita öljyjä. Se tuo saippuan rakenteeseen kovuutta ja sen ansiosta saippua vaahtoaa hyvin.

Saippuakiisseli
Tällä kertaa saippuaseokseen tuli kokkareita jotka kuitenkin hajosivat kauniin tasaiseksi kiisseliksi sekoittamisen myötä.


Tyrnisaippuan valmistus meni tuttua kaava; mittasin ainekset, sulatin kookosrasvan ja palmuöljyn ja sekoitin oliiviöljyn sulaneisiin rasvoihin ja jäähdyttelin seosta hieman. Sekoitin lipeän ja veden, kaadoin rasvojen sekaan ja aloin sekoittaa sauvasekoittimella. Tällä kertaa massa muuttui sekoituksen alkuvaiheessa kokkareisen näköiseksi. Mistähän se mahtoi johtua?

Liian viileät aineet saattavat ilmeisesti aiheuttaa massaan rakeisuutta, josta ei ole lopulliselle saippualle kuitenkaan haittaa. Käyttämäni seokset eivät olleet tavallista viileämpiä joten jäänee arvoitukseksi miksi massa otti sellaisen olomuodon. Jatkoin surauttelua normaaliin tapaan ja massasta tulikin nopeasti tavallista, sileää kiisseliä.


Tuoksuksi appelsiinin ja kardemumman eteerisiä öljyjä


Lisäsin kiisseliin tyrniöljykapseleiden sisällön, pari ruokalusikallista tyrnirouhetta ja eteeriset öljyt. Appelsiiniöljyä hulautin sekaan reippaasti. Sitrustuoksuilla on taipumus haihtua ajan myötä joten ajattelin että tuoksu säilyisi isommalla määrällä vahvempana ja pidempään. Kardemummaöljyä laitoin vähemmän, mutta siitä tuntuu vähempikin määrä riittävän suht vahvaa tuoksua antamaan.



Käytin suorakaiteen muotoisia muotteja joista on tullut lemppareitani. Tällä kertaa massa alkoi jäsähtää melko nopeasti enkä saanut ihan kaikkia ilmataskuja poistettua. Saippuoiden pinnalle ripottelin tyrnirouhetta.

Rouheen ripottelu tasaisen kauniisti osoittautui hankalaksi ja joidenkin saippuoiden pinnalle tuli suorastaa rouhekasoja. Tässä vaiheessa iski epäilys että marjarouhe koristeena ei välttämättä ole kaikkein esteettisin ratkaisu. Tällä kuitenkin mentiin kun olin alkuun päässyt.

Ajattelin että geelivaihe saattaisi jäädä väliin kun saippuat olivat valmiissa muoteissa leikattavan halon sijaan. Vaikutti kuitenkin siltä että geeliytyminen tapahtui muoteista huolimatta. Välttämätöntähän tuo geeliytyminen ei ilmeisesti ole.


Saippuoiden irrottaminen muotista oli hankalaa!


Vuorokauden odottelun jälkeen oli aika poistaa saippuat muoteista. Yön akana rumahkot rouhe”koristeet” eivät olleet muuttuneet yhtään kauniimmiksi. Ne myös olivat tiukasti kiinni saippuan pinnassa joten liikojen rouheiden poistaminen kopistelemalla ei onnistunut. Ei meinannut onnistua saippuoiden poistaminen muoteistakaan.

Suolasaippuat lähtivät näistä muoteista varsin hyvin ilman irroitusta auttavia leivinpaperisuikaleitakin mutta tyrnisaippuat pysyivät muoteissaan kuin liimattuna. Pidin saippuoita jonkun tunnin pakkasessa ja yritin uudestaan.  Nyt tapahtui jo jonkinlaista liikettä mutta hankalaa irrottaminen oli edelleen.

Ei irtoa, ei. Välillä tuntui että saippua suorastaan kiipesi takaisin turvalliseen muottiinsa kun olin siitä onnistunut osan saamaan muotin reunojen ulkopuolelle


Värivertailu aiemmin tekemiini muksusaippuoihin. Muksusaippuoissa käytin nesteenä porkkanamehua ja osassa värilisänä tyrniöljyä, tyrnisaippuassa nesteenä on vesi ja tyrniöljyä enemmän kuin muksusaippuoissa.


Eräänlaisella ”ketsuppipullonravisteluliikkeellä” sain saippuat lopulta irtoamaan. Saippuamassa itsessään oli ihan nättiä, joskaan ei toivomani oranssihtavan keltaista vaan enemmän ruskeaan vivahtavaa. Johtuisikohan ruskea väri marjarouheesta ja eteerisistä öljyistä? Tyrniöljyllä kun pitäisi saippuasta tulla keltaista, ainakin Saippuafoorumila oli joku saanut tyrniöljyllä keltaista saippuaa.

Saippuoiden tuoksu on lämpöinen sekoitus appelsiinia ja kardemummaa. Tuoksun osalta onnistuin mielestäni hyvin vaikka saippuoiden ulkonäöstä ei voi arvosanaksi kasia enempää antaa. Kasi miikka tai seiska puolikas ehkä. Tulipahan testattua! :)

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa aivan ihanalta saippualta!! Mistä hankit kardemumman eteeristä öljyä? Olen jo etsinyt sitä sekä vaniljan eö:ä. Netistä niitä tietenkin löytyy, mutta joskus olisi kiva vaan käydä nopsaa kaupassa ja tehdä saman päivän aikana herkullisen tuoksuinen saippua :D
    Minä irrotan hankalimmat saippuat muotista sillä lailla että pistän saippuan muuotteineen pakastimeen pariksi tunniksi ja sitten "lämmitän" muotin pohjan kuumalla raanavedellä. Suurin osa saippuoista lähtevät heti irti.

    VastaaPoista
  2. Tilasin kardemummaöljyn Pienestä Tuoksukaupasta. :)

    Nämä olivat kyllä tosi hankalia irrotettavia. Kiitos vinkistä, täytyykin testata tuota kuuma-kylmäkäsittelyä seuraavalla kerralla kun näitä muotteja käytän!

    VastaaPoista