Sivut

tiistai 18. syyskuuta 2012

Pihlajanmarjamehu on HYVÄÄ!Vasemmalla suodattatonta pihlajanmarjamehua, oikeanpuoleisessa lasissa suodatettua.
Vasemmalla suodattatonta pihlajanmarjamehua, oikeanpuoleisessa lasissa suodatettua.


Taannoiselta metsäretkeltäni sain saaliiksi kolme ja puoli litraa pihlajanmarjoja. Litrasta tein hilloa ja loput käytin mehun tekemiseen.  Pihlajanmarjamehuni on tuoremehun tyylistä sillä marjoja ei käyttämässäni menetelmässä keitetä tai höyrystetä.  Varsinaista tuoremehua se ei silti virallisen määritelmän mukaan ole sillä marjojen oma mehun lisäksi juomassa on vettä, sokeria ja sitruunahappoa. 

Pihlajanmarjamehu


Martat olivat taas kerran avuksi keskustelupalstoineen. Bongasin Marttojen sivustolta tämän Vaasan Jaakon juomaa muistuttavan simppelin ohjeen joka sopi oikein hyvin kovakuorisille pihlajanmarjoille. Minulla ei ollut marjoja ohjeen mukaista määrää ja sokeriakin laitoin suhteessa vähemmän kuin alkuperäisessä reseptissä. Hyvää tuli silti! Marttojen keskustelupalstalta voi käydä kurkkaamassa alkuperäisen ohjeen


Tällaisella ohjeella tein pihlajanmarjajuomani:   • 2,5 litraa pihlajanmarjoja
  • 2 litraa vettä
  • vajaa ruokalusikallinen sitruunahappoa
  • vajaa kilo sokeria

1.  Survo pihlajanmarjat ämpärissä
2.  Keitä vesi
3.  Kaada sokeri ja sitruunahappo marjasurvoksen päälle ämpäriin
4.  Kaada joukkoon vesi (joko kuuma tai jäähdytetty)
5.  Sekoita
6.  Peitä ämpäri kannella
7.  Anna seistä reilu vuorokausi huoneenlämmössä tai ulkona viileämmässä
8.  Siivilöi juoma ja pullota
9.  Säilö pakastamalla


Tavallisen sokerin sijaan voi käyttää hedelmäsokeria jolloin sokerin määrää voi reilusti pienentää. Hillosokeri tähän ei sovi. Jäähdyttämällä vettä saadaan vitamiinit hiukan paremmin talteen. Itse olen tällaisissa juomissa kaatanut veden kuumana marjojen päälle; olettaisin että maut irtoavat kuumaan veteen paremmin. 

Pihlajanmarjamehu pulloissa


Tämä ohje oli helppo ja lopputulos oikein raikas ja hyvänmakuinen; muistuttaa hieman puolukkamehua. Vaikka mukana onkin vettä, mehua voi laimentaa reilustikin. Ja väri on aivan upea! En saanut vangittua valokuviin väriä niin kauniina kuin se todellisuudessa on, mutta jotain osviittaa kuvat silti antavat.

Pulloina käytin pakastuksen kestäviä muovisia mehupulloja. Tämä mehu vaatii pakastamisen säilyäkseen sillä tätä mehua ei ole kuumennettu eikä siinä ole säilöntäaineita. 


Roippeista makeaa hilloa


Tuntui tuhlaukselta heittää mehusta yli jääneet marjojen ”roippeet” biojätteeseen joten päätin kokeilla vielä yhden hilloerän tekemistä. Aiemmintekemäni hillo on aika kirpakkaa ja sopii parhaiten puolukkahillon tai puolukkasurvoksen tapaan käytettäväksi joten ajattelin tehdä nyt hieman toisenlaisen version. Tähän hilloon käytin reilusti hillosokeria sekä mausteina kanelia, tähtianista ja hippusellisen vaniljaa. 

mäski pihlajanmarjoista
Marjajämät pihlajanmarjajuoman valmistuksesta taipuivat makean mausteiseksi hilloksi.


Tähänkin hilloon käytin marjojen kaverina porkkanaa. Maun puolesta se ei ehkä olisi ollut välttämätöntä sillä ”mäskin” terävin kirpakkuus oli liuennut mehuun. Rakenteen vuoksi ajattelin kuitenkin laittaa mukaan hieman lisuketta. 

Hillon tein seuraavanlaisesti: 


1.  Keitä litran verran vettä
2.  Purista pihlajanmarjajuomaan käytetyistä marjoista (alkup. määrä n. 2,5 litraa) enimmät     mehut harson avulla
3.  Laita marjamäski kattilaan, kaada päälle kiehuvaa vettä niin että marjat peittyvät
4.  Raasta joukkoon karkealla terällä yksi porkkana
5.  Keitä hiljaisella lämmöllä kunnes porkkana on pehmennyt

6.  Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi
7.  Lisää joukkoon kanelitanko, tähtianis, ripsaus vaniljajauhetta ja reilusti hillosokeria
8.  Kiehuttele hiljalleen vielä vartti, sekoita välillä
9.  Keitä hillon kiehuessa toisessa kattilassa hillopurkit ja kannet
10.Laita hillo tölkkeihin ja kannet tiukasti kiinni. Vältä koskemasta purkkien ja kansien sisäpintoihin.

Määrät eivät ole tarkkoja sillä tein hillon näppituntumalta. Tarkoitukseni oli tehdä makeaa hilloa esimerkiksi lettujen, paahtoleivän tai korppujen kanssa syötäväksi ja tästä tuli sellaista kuin olin toivonutkin. Mausteet tuovat mukavan, ehkä hiukan jouluisen lisävivahteen mikä sopii vallan mainiosti. Tämä pihlajanmarjahillo voisi toimia hyvin pipareiden ja juustojen kanssa, hmmm..  :P

2 kommenttia:

  1. Tein suuri piirtein tällä ohjeella pihlajanmarjamehua (marjat olivat aika epätasalaatuisia ja niitä piti putsata aika tarkasti, joten marjamitalliseni olivat peratuilla marjoilla, eivät tertuilla -> saattoi tulla marjaa vähän tuhdimmin kuin mitä oli ohjeessa tarkoitettu). Tuli hyvää! Kirpakkuus oli meillä samaa tasoa kuin Rybb & Deckerin greippimehussa; kyseisen greippimehun ystävät pitivät tästäkin mehusta, muiden makuun oli liian karvasta. Mutta toisaalta ihan kaikki sokeri ei ollut liuennut mehun sekaan kiehuvasta vedestä ja pienestä sekoittelusta huolimatta, ehkä se vaikutti asiaan. :) Hyvä kokemus kuitenkin, ensi vuonna ehdottomasti uudestaan. Flunssa iski, joten seuraavaksi ryhdyn testailemaan lämmintä pihlajanmarjamehua...

    VastaaPoista
  2. Paljonko sait mehua tuolla määrällä?

    VastaaPoista