Sivut

keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Tänä vuonna aion perustaa puutarhan


Siinä se nyt on, otsikossa, uudenvuodenlupaukseni julkisesti julistettuna! Se, minkä kokoinen puutarhani tulee olemaan, on vielä arvoitus itsellenikin. Jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, saan keväällä kaupungin palstapuutarhalta vuokralle Oman Palstan jota viljellä! :)  Helsingissä kaupungin puutarhapalstat ovat huippusuosittuja ja joillekin palsta-alueille on useamman vuoden jono. Jonotan kotiani lähinnä olevalle palstapuutarhalle ja olen nyt aika lähellä jonon kärkeä. Pidän peukkuja ja varpaita pystyssä ja ristissä jotta palstoja vapautuisi ja minullekin riittäisi yksi!


Jos Kun saan palstan, viljelen siellä paitsi keittiökasviksia, tietysti myös semmoisia asioita joita voin hyödyntää kosmetiikan valmistamisessa. Kehäkukka on ilmeisesti varma ja helppo kasvatettava, joten sitä ainakin. Laventelia voisi kokeilla. Ja rosmariinia, kamomillaa, helokkia, jajajaja.. vaikka mitä!!!!

Mutta toistaiseksi on parasta ottaa pää pois pilvistä ja asetella jalat tukevasti maahan: palstaa ei minulla vielä ole, joten valmistaudun henkisesti myös siihen että puutarhani tulee sijaitsemaan parvekkeella, muutamassa ruukussa. Samaan syssyyn muistutan itseäni myös siitä että palstanhoito ei ole vain mehiläisten surinan kuuntelua kukkasten keskellä pötkötellen vaan melkoisen raskasta työtä etenkin keväällä/alkukesästä. Eikä ole itsestään selvää että viljelykset onnistuisivat. (Mutta tulee sinne niitä kukkasiakin ja perhosia ja mehiläisiä ja harvennusporkkanoita ja oman maan salaattia! Ainakin vähän! :) )

Parvekkeella olen kaikenlaista kasvatellutkin jo useampana vuonna. (Että kokeneita puutarhureitahan tässä ollaan, hohhoh.) Jos käy niin että sama parvekelinja jatkuu, kutistuu tietysti myös puutarhani kasvivalikoima suunnitellusta. Siinä tapauksessa keskitän saippua/kosmetiikkapuolella tarmoni luonnosta saataviin raaka-aineisiin, joita niitäkin riittää vaikka kuinka! Koivu, piharatamo, metsämansikan lehdet jne... Tulisi jo kevät! :)


4 kommenttia:

 1. Voi kun olisi aikaa hoitaa omaa puutarhaa. Onhan minulla oma piha, mutta siinä on eniten ruusuja, sipulikukkia ja pensaita, jotka eivät tarvitse kovinkaan paljon hoitoa. Kesällä ollaan myös pitkiä aikoja pois kotoa, niin en voi pitää kasveja jotka tarvitsevat vettä joka päivä. Tsemppiä! Kyllä sinä palstan saat, uskon sen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä! :) Me ollaan kesäkin yleensä kotona joten kovin pitkää aikaa ei palsta joutuisi hoidotta olemaan. Eniten "hirvittää" ne keväthommat ja alkukesä. Opintovapaa jatkuu toukokuun loppuun joten ajankäyttö on silloin vielä hiukan joustavampaa kuin töissä ollessa. :)

   Poista
 2. Laventelia yritän kasvatella ja kehäkukkiakin... no nuo rikkaruohot ovat vallaanneet niin kukka maat, että iso työ olisi saada ne kuntoon. Mutta kyllä aina pienen läntin varmaan saan kunnostettua (vaikkei se iso alkujaankaan ole) että joitakin saa taas käytöön. Varmaan palstalla tuleekin hoidettua ehkä paremmin kun siellä ei ole näitä kaikenlaisia vanhoja mukana.
  Niin ruukut ovat tosi mukavia myös, kuten juurikin parvekkeella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iloa on varmasti pienestäkin kunnostetusta pläntistä! :)
   Voi olla että mulla on hiukan turhan ruusuiset kuvitelmat palstan hoidosta; muilta olen kuullut että rikkaruohojen kanssa taistelu on turhauttavaa! Toistaiseksi, kun käytännön kokemusta ihan omasta kukkamaasta/kasvimaasta ei ole, olen vielä ihan into piukassa. :)

   Poista