Sivut

sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Voidepalat, kiinteä voide käsille ja vartalolle


Voidepalat eli kiinteä voide valmistetaan seuraavasti: ainekset sulatetaan, sekoitetaan ja kaadetaan purkkiin jähmettymään. Voila, voidepala on valmis! :) Miksi ihmeessä en ole tehnyt näitä aikaisemmin? Vaahdotettu karitevoi sai nyt kilpailijan vartalovoidesuosikkinani! Kiinteä voide toimii mahtavasti niin käsivoiteena kuin vartalovoiteenakin.

Näihin ihka ensimmäisiin voidepaloihin laitoin kaakaovoita, karitevoita, aprikoosinsiemenöljyä, mehiläisvahaa ja tuoksuksi aromaattista laventeliöljyä. Ainoa asia jota palojen valmistamisessa jännitin, oli se että irtoavatko palat oikeasti muoteistaan. Pelko oli turha. Ensimmäinen irroitus vaati hiukan kopauttelua ja naputtelua pöydän reunaa vasten mutta suht helposti palat purkeistaan lähtivät.

Varasin paloille kaksi erikokoista purkkia joista molemmat jätin hiukan vajaiksi. Pienemmän palan olen jo melkein käyttänyt; hölväilen sitä ihooni silloinkin kun iho ei tunnu kuivalta, voidepalaa on vain jotenkin tosi mukava käyttää! :)

Voidepalaa voidaan käyttää hieromalla palaa suoraan ihoon. Rasvaa voi levittää toki myös sulattamalla voidetta käsien välissä ja levittämällä käsistä ihoon, tämä on makuasia. :)   Kaakaovoi on huippuhyvä rasva voidepaloihin; se on kova mutta hoitava. Kaakaovoi onkin oikein hyvä pohja omalle voidepalareseptille!


Laventelintuoksuiset voidepalat


 • 50 g kaakaovoita
 • 30 g karitevoita
 • 20 g aprikoosinsiemenöljyä
 • 10 g mehiläisvahaa
 • aromaattista laventeliöljyä

Punnitse kovat rasvat ja mehiläisvaha ja laita ne kattilaan hellalle. Sulata miedollä lämmöllä (ykkösellä). Kun rasvat ovat melkein sulaneet, punnitse aprikoosinsiemenöljy, ota kattila hellalta ja lisää öljy rasvoihin. Sekoita. Lisää haluamasi tuoksu (minulla laventeli), sekoita vielä kertaalleen huolella ja kaada puhtaisiin , öljyllä voideltuihin purkkeihin. Anna jäähtyä.

Mehiläisvaha ei ole ollenkaan välttämätön ainesosa voidepaloissa; lisäsin sen varmuuden vuoksi kovuutta tuomaan kun näissä paloissa oli mukana myös juoksevaa öljyä melko paljon. Tuoksua valittaessa kannattaa varmistua ettei aromaattinen öljy ärsytä ihoa. 

Ihana laventeli


Laventeli on klassinen tuoksu jota moni rakastaa. Toiset eivät sen hiukan yrttisestä tuoksusta välitä. Itse en aluksi ihastunut tuoksuun mutta nyt nuuhkin sitä jo tosi mielläni! :) Laventelin tuoksun sanotaan rauhoittavan joten se sopii oikein hyvin illalla käytettäviin voiteisiin. Ainakin itse olen nukkunut "laventelirasvauksen" jälkeen kuin tukki! :D Toki moni muukin asia vaikuttaa unen laatuun mutta hyvän tuoksun tuoma mielihyvä saa oloni levollisemmaksi, johtuipa se sitten laventelin aromaterapeuttisista ominaisuuksista tai ei. :)voidepala


4 kommenttia:

 1. Minä en ole käyttänyt koko talvena mitään muuta kuin kiinteätä voidetta. Niin paljon pidän niistä! Otin jopa työpaikalle mukaan sellaisen, kun kaupan voiteet (joita työnantaja tarjoaa) eivät kosteuta yhtään niin hyvin.
  Mielestäni ohjeessasi ei ole kauheasti juoksevaa rasvaa. Itse käytän aina 1/3 öljyä. Eli niissä on pakko käyttää vahaa. Muuten ne sulaa liian helposti.
  En vieläkään tiedä mitä ajatella laventelista. Minulla on kuivattua laventelia joka tuoksuu aivan ihanalle, mutta eteerisen öljyn tuoksu ei ole yhtään minun makuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isompaa vahamäärää käyttämällä voi tosiaan varmasti juoksevan öljyn määrää lisätä! :) Tuota voisi testata. Näissä paloissa on se kiva puoli että erä voi olla ihan niin pieni kuin haluaa > helppo testailla monenlaisia rasva/öljy/vahayhdistelmiä. Jostain luin että laventelia olis kahdenlaista; toinen tuoksuu yrttisemmälle ja toinen enemmän kukkaiselle. En kyllä yhtään muista mistä tuon luin..!

   Poista
  2. Pitää se paikkansa että on kahta eri laventelia. Ainakin monien tuoksuöljyjen kyljessä lukee ranskalainen laventeli ja sitä toista en muista mikä oli.
   Tein eilen illalla pienen laventelitestin :) Laitoin yöpöydälle pienen pussin laventelinkukkia ja ajattelin että mies nukkuisi paremmin (hän tuppaa nukkua 4-5h/yö). Mies kommentoi ilman että tiesi mitä pussissa on, "mikä hyönteismyrkky täällä haisee" :D Se siitä rauhottavasta vaikutuksesta ;)

   Poista