Sivut

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Piharatamo, kehäkukka & kamomilla vs. vesirokko

Kehäkukkakookosöljy


Kesällä uutettu piharatamo-kookosöljy pääsi tositoimiin kun perheen neljävuotiasiin iski vesirokko. Apeekkiin ei heti oireiden alettua päästy joten oma yrttiapteekki tuli apuun ensihädässä. Pienen potilaan yöllinen kutina rauhoittui hieman kun hölväsin koko pojan kasvoista varpaisiin ratamo-kookosöljyllä, onneksi! Muistan hämärästi omasta lapsuudestani millainen piina vesirokko oli.

Sen lisäksi että on kurjaa nähdä lapsi niin tuskaisena, kutisevat potilaat myös valvottavat perheen aikuisia: kuumeeseen on saatava myös öisin juotavaa aina kun janottaa, kutinaa pitää yrittää helpottaa keinolla millä hyvänsä ja muutenkin hoivailla. Ihan vain jo se että lapsi saa empatiaa ja huolenpitoa varmasti osaltaan rauhoittaa sairasta lasta. Sen myötä vanhemmatkin saavat nukkua hieman pidempiä unipätkiä.

Rohtoja kylpyöljyynEn ollut varautunut näin suureen kysyntään kun ratamoöjyä laitoin maseroitumaan joten jotain täydennystä piti saada nopeasti. Parin viikkoa kestävään uuttamiseen ei ole nyt aikaa joten kokeilin oikotietä: lämmitin ihoa rauhoittavia kuivattuja yrttejä ja kookosöljyä uunissa miedolla lämmöllä. Lämpö pitää kookosöljyn juoksevana ja edesauttaa uuttumisprosessia. Liiasta kuumuudesta ei kuitenkaan ole hyötyä, se vain tuhoaa vaikuttavia aineita. Pidin siis uunin hieman alle 50 asteessa.


Improvisoitu hoitoöljy kutiavalle, rikkoutuneelle iholle


 • 4 dl kookosöljyä
 • iso kourallinen kuivattuja kehäkukan kukintoja
 • 1 rkl kamomillan kukintoja
 • 5 kpl kuivattuja piharatamon lehtiä

Laitoin kokonaiset kehäkukan ja kamomillan kukat ja ratamonlehdet lasipurkkiin, lämmitin kookosöljyn juoksevaksi ja kaadoin rohtojen päälle. Lämmitin uunin n. 50 asteeseen ja laitoin kannella suljetun lasipurkin uuniin. Annoin öljyn muhia uunissa kolme-neljä tuntia. Siivilöin öljystä kuivatut rohdot sideharson avulla ja hoitava öljy oli valmista.

Jos olisin osannut varautua vesirokkoon, olisin tehnyt kehäkukasta ja ratamosta mehiläisvahalla jämäköitettyä salvaa. Silloin olisin tehnyt öljyuutteessta mahdollisimman vahvaa: purkki täyteen kehäkukkaa ja öljyä päälle. Olisin myös  maseroinut rohtoja öljyyn ilman uunia ja huomattavasti kauemmin, parisen viikkoa. Salvaa olisin sivellyt nimenomaan ihon rakkulakohtiin.Toimii myös kylpyöljynä ja kuivan ihon hoitoon


Jossittelu ei tietenkään kannata joten rohtoöljystä tuli kaiketi melko mietoa. Kookosöljy itsessäänkin tuo hieman apua ihon kutinaan joten nyt meillä mennään periaatteella "enemmän on enemmän". Öljyä on sen verran paljon että sillä voi huoletta voidella lapsen ihon aivan kauttaaltaan ja usein. Kutinaa on kuitenkin muuallakin kuin vesirokkorakkuloiden kohdalla; iho kutisee jo silloin kun rakkula on vasta tulossa joten pienet potilaat arvostavat kun öljyllä lotrataan oikein kunnolla.

Omatekoisten öljyjen lisäksi meillä luotetaan myös perinteiseen lääketieteeseen vesirokko-oireiden helpottamisessa: mies haki apteekista vaahtoa jonka pitäisi helpottaa erityisesti vesirokkoista ihoa. Rohtoöljylle on silti edelleen käyttödä: lorautan sitä lasten kylpyveteen. Sillä tavalla öljy levittyy tosi hyvin aivan joka puolelle kehoa. Talvella poikasten iho vaatii joka tapauksessa rasvausta joten rohdoilla vahvistettu kookosöljy on tähän tilanteeseen ihan omiaan.

Kuivattua kehäkukkaa, kamomillaa, piharatamoa ja siankärsämöä.
Näistä tulee hoitava ja rauhoittava hauduke kylpyvettä varten.


Öljylisän ohella olen välillä uuttanut rohtoja kylpyveteen. Pakkaan kourallisen kehäkukkaa ja toisen kourallisen muita yrttejä sideharsopakettin, laitan paketin ämpäriin ja kaadan päälle lämmintä vettä. Annan hautua hyvän tovin ja lisään haudukkeen kylpyveden joukkoon.  
9 kommenttia:

 1. Voi toisia, onneksi äidillä oli luonnon apukeinoja käsillä! Mutta ihan vakavasti, olkaa vain tyytyväisiä, että lapset sairastivat rokon nyt - itse sain tartunnan vasta aikuisena (ja tartutin myös veljeni), ja tauti oli järkyttävän raju. Enkä silloin vielä tiennyt tämmöisistä "pehmeämmistä" hoitomuodoista, valitettavasti.

  VastaaPoista
 2. Voi kun hyvä että sulla oli valmista öljyä, joka auttoi ensialkuun. Uuttamisesta sen verran että minä normaalisti laitan asitan täyteen yrttejä ja sitten vasta kaadan sopivan määrän öljyä päälle. Silloin siitä tulee mukavan vahvaa. Vesirokosta en osaa sanoa muuta kun että olin joku 11v kun sen sain ja oli huimat 3 näppyä ja vähän lämpöä.

  VastaaPoista
 3. Hienoa! Oikeasti näistä on apua myös. Öljy varmaan tekee hyvää iholle. Uuttamista tekisi niin mieli kokeilla, en vain ole saanut aikaiseksi opetella. Täältä nyt saan hyviä neuvoja.
  Vesirokko ei ole kyllä mukava. Alkaakos siihen olla nyt rokotuskin? En muista varmasti.
  Tyttärilläni se oli kaikilla, yhdellä ihan hirveä ja yhdellä taas otsassa yksi rakkula.

  VastaaPoista
 4. Signe, aikuisena vesirokko on kuulemma tosiaan pahempi - ihan hyvä että pojat sairastavat sen nyt! Tänään taidetaan olla jo voiton puolella. :)

  Kirppu olet päässyt vähällä vesirokon kanssa! :) Jep, yrttejä kannattaa varmasti käyttää reilusti jotta tulee tujua uutetta. Nyt jälkeenpäin ajatellen ois ehkä kannattanut tehdä vaikka pienempi purkillinen mahdollisimman vahvaa uutetta ja laimentaa sitä sitten tarvittaessa. No, seuraava erä sitten sillä tavalla!

  Eija, pojat tuntuvat tykkäävän öljykylvyistä ja ihon rasvailusta öljyllä, kyllä se varmasti oloa helpottaa. :) Itse käytän kookosöljyä ihon hoitoon ilman rohtojakin, tykkään tuoksusta ja ainakin mun iholleni se tuntuu sopivan hyvin. Vesirokkoon on tosiaan olemassa rokotus, mutta eipä ole tullut sitä hankittua kun se ei automaattisesti mihinkään rokotusohjelmaan kuulu. :/ Joillekin rokko kuulemma tulee rokotteesta huolimatta, mutta yleensä lievempänä. Kovasti tuntuu vaihtelevan tuo vesirokon rajuus ilman rokotetta!

  VastaaPoista
 5. Ai niin, jos sinulla jäi yhtään maseroitua öljyä jäljelle, tai teet sitä lisää, niin teepä siitä mehiläisvahapohjainen salva. Olen itse harrastanut niitä nyt vajaan vuoden verran, ja ovat kovasti monikäyttöisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salvan teko kyllä kiinostaisi! En ole salvan valmistamista vielä kokeillutkaan, se on ilmeisesti aika helppoa. Varmaan myös kätevä käyttää, pienen purkin voisi pitää vaikka laukussa mukana.

   Poista
 6. Hei, blogisi on uusin lukulistallani (blogilista.fi), joten haastoin sinut blogissani :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow, onpa mittava haaste! :D Kuvia ja kaikkea! Pidän haasteesi mielessä, mutta pidätän oikeuden venyttää vastaamista tässä(kin) hamaan tulevaisuuteen johonkin rauhalliseen hetkeen...! Haasteet ovat musta kyllä kivoja; on aina mukava lukea ja katsoa miten muut ovat vastanneet - ja itsestä puhuminen ihan luvan kanssa on myös toisinaan aika kivaa, hehe. ;) Upeita koruja sulla blogissasi!

   Poista
  2. Hei, kiitos! Ei todellakaan ole pakko osallistua (nopeasti) :-D Tämä taisi olla toinen tai kolmas, mihin 8 vuoden aikana itse vastaan, vaikka haasteita on tullut tasaiseen tahtiin...
   Uusi huulirasvaohjeesi innostaa kyllä kokeilemaan!

   Poista