Pelmeneiden tekeminen on aikamoista näpräämistä mutta
lopputulos on vaivan arvoista. Lihaliemessä keitetyt, puolukoiden, kermaviilin
ja suolakurkun kanssa tarjoiltavat pelmenit ovat yksi meidän perheen
suosikkiruoista! Oikeaoppisesti pelmenit tarjoillaan venäläiseen tapaan
smetanan kanssa, mutta minusta kevyempi kermaviili toimii ihan yhtälailla.
Karpalot toimivat pelmenien lisukkeena myös loistavasti!
Jotkut sanovat ettei pelmenitaikinaan kuulu kananmunaa ollenkaan, toiset lisäävät smetanaa täytteeseenkin. Perinneruoista on on aina useita variaatioita. MeNaisten sivuilta bongaamaani pelmeniohjeeseen taas kuuluu sinappia, korianteria ja harissaa. Melko eksoottista!
Jotkut sanovat ettei pelmenitaikinaan kuulu kananmunaa ollenkaan, toiset lisäävät smetanaa täytteeseenkin. Perinneruoista on on aina useita variaatioita. MeNaisten sivuilta bongaamaani pelmeniohjeeseen taas kuuluu sinappia, korianteria ja harissaa. Melko eksoottista!
Pelmeneitä sunnuntaipäivälliseksi
Lupauduin tekemään sunnuntaina pelmeneitä ja ajattelin tehdä
oikein ison annoksen etteivät varmasti lopu kesken. Puolet pienempi annos
riittää pieniruokaiselle neljän hengen seurueelle ihan hyvin.
Jauhelihaa minulla
oli 700 grammaa, jatkoin sitä vielä soijarouheella joten paistettua
jauhelihaseosta jäi hyvin vielä alkuviikon jauhelihakastiketta varten. Pelmenit
ovat ehdottomasti parhaimmillaan suoraan kuumasta lihaliemestä nostettuna mutta
jos niitä jää yli, ovat ne lämmitettynäkin oikein maistuvia.
Pelmenit, iso annos
Taikina:
- 2 dl vettä
- 7 dl vehnäjauhoja
- 2 munaa
- 2 tl suolaa
- (öljyä)
Täyte (josta osa menee jauhelihakastikkeeseen):
- 700 g jauhelihaa
- 2 sipulia
- rouhittua mustapippuria
- suolaa
Lihaliemi:
- 4 litraa vettä
- 3 lihaliemikuutiota
- laakerinlehti
- 15 maustepippuria
Sekoita taikinan ainekset käsin vaivaten. Taikinan tulee olla
napakkaa mutta kuitenkin helposti muotoiltavaa. Perinteisesti pelmenitaikinaan
ei laiteta öljyä mutta minä olen oliiviöljyä sekaan tuikannut sillä se tekee
taikinasta mukavamman käsitellä.
Kun taikina on valmis, kääräise se talouskelmuun ja laita
jääkaappiin lepäämään noin puoleksi tunniksi. Sillä aikaa voit valmistaa
täytteen. Pidemmästäkään ”lepoajasta” ei ole haittaa; voit tehdä taikinan
valmiiksi vaikka edellisenä päivänä.
Paista jauheliha ja sipulit pannulla, heitä sekaan mausteet.
Anna jäähtyä.
Kaulitse taikina ohueksi levyksi; pari milliä on ihan hyvä
paksuus. Paperinohueksi taikinaa ei kannata kaulita ettei se repeä pelmeneitä täytettäessä.
Leikkaa taikinalevystä ympyröitä esimerkiksi pyöreällä
piparimuotilla tai juomalasin suulla. Sopiva läpimitta on noin viisi senttiä. Laita
lusikalla täytettä taikinaympyröiden keskelle tai toiselle sivulle ja taita
puolikuun muotoon. Sulje täyte pelmenin sisään taittelemalla avoimet reunat
tiiviisti kiinni toisiinsa.
Kun täyttöprojekti alkaa olla voiton puolella, laita vesi
kiehumaan isoon kattilaan ja lisää sekaan liemikuutiot, laakerinlehdet ja
pippurit.
Keitä pelmenit lihaliemessä kypsiksi noin viiden minuutin
ajan. Pelmenit ovat kypsiä kun ne pulpahtavat pintaan.
Tarjoile pelmenit smetanan tai kermaviilin ja puolukoiden
tai karpaloiden kanssa. Paistetut sienet ja suolakurkut sopivat seuraan
mainiosti myös!
Pelmenit-ravintola Helsingissä, suosittelen!
Jos et innostu tekemään pelmeneitä itse mutta haluaisit niitä silti maistaa, näitä saa toki joistakin ravintoloista myös. Omakohtaista kokemusta minulla on Helsingin Kalliossa sijaitsevasta Pelmenit -ravintolasta johon kannattaa pistäytyä vaikka ravintolan karu olemus epäilyttäisikin.
Pelmenit ovat tässä ukrainalaisravintolassa taatusti ehtaa tavaraa ja annokset isoja. Ja jos kaurismäkeläinen estetiikka kiehtoo, sitä suuremmalla syyllä kannattaa poiketa! :) Pelmenit sijaitsee osoitteessa Kustaankatu 7 ja se on auki joka päivä kello 22.00 saakka.
Mies on pyytänyt kesästä asti että tekisin (tai tekisimme) pelmeneitä, mutta en ole vaan jaksanut/uskaltanut yrittää noin suuritöistä projektia.
VastaaPoistaEn minäkään näitä ole tehyt näitä varmaan vuoteen ennen tätä, juuri työmäärän vuoksi! :) Isotöisiä ovat, mutta vaiva tuntuu piemmältä kun tekee taikinan ja paistaa täytteet etukäteen ja hoitaa varsinaisen "näperrystyön" vaikka seuraavana päivänä.
PoistaAjattelin että seuraavassa innostuksen puuskassa tekisin näitä pakkaseen; sieltä voisi sitten ottaa keitettäväksi kun pelmenihinku taas iskee.