Paahtopaisti otetaan jääkaapista huoneenlämpöön vähintään
puoli tuntia ennen valmistamista. Paistin voi marinoida vaikkapa
punaviinimarinadissa tai mausteet; suolan ja pippurin voi lisätä vasta
paistamisen jälkeen. Liha kypsennetään hiljalleen uunissa, astemäärällä 125˚C. Ennen
uunipaistoa lihan voi pyöräyttää nopeasti kuumalla pannulla jotta paistiin
saadaan kaunis ja rapsakka paistopinta. Tämä kuulemmat ehkäisee myös lihan
kuivumista.
Paahtopaisti sai marinadiksi oliiviöljyä, punaviiniä, soijaa, valkosipulia ja rosmariinia. |
Liha muovipusiin, marinadi perään. Pussi suljetaan ja annetaan maustua ainakin tunnin verran. Ennen uuniinlaittoa ylimääräiset maridadit voi kaataa pois ja lihan pinnan pyyhkiä "roippeista". |
Ei se niin tarkkaa ole! (Vai onko?)
Jotakuinkin noin se menee kun homman hoitaa oikein.
Paahtopaistipatongin kiilto silmissäni pyysin miestäni tuomaan kaupasta
paahtopaistin pitkästä aikaa. Tarkoitus oli tehdä paistin lisukkeeksi
lohkoperunoita ja suppilovahverokastiketta sekä minulle myös uunitettuja
punajuuria. Seuraavana päivänä lopusta lihasta sitten niitä patonkeja ja jotain
muutakin ruokaa.
Perunoita touhutessamme unohdin jotenkin kokonaan että lihalla ja
lohkoperunoilla on jokseenkin eri vaatimukset uunin lämpötilan suhteen.
Perunoita olisi toki hyvin voinut kypsennellä etukäteen ja laittaa lopuksi
paahtopaistin kanssa lempeämpään uuninlämpöön mutta eipä tuo silloin
juolahtanut mieleen.
Meidän paahtopaistimme paahdettiin siis reilussa
kahdessasadassa, ja voin kertoa että ei ollut liha ainakaan raakaa! Tykkään hyvästä ruoasta mutta varsinainen hifistelijä tai kovin ronkeli
en taida olla sillä paahtopaisti oli rankasta käsittelystä huolimatta minusta
ihan syötävää. Eikä edes ihan kamalan kuivakkaa. Paistopussi taisi pelastaa
pahimmalta kengänpohjameiningiltä!
Paahtopaisti (ylikypsäkin) sopii vaikka mihin!
Lihaa oli kilon verran joten paistista jäi (kuten alun perin
suunniteltiinkin) reilusti lihaa myös myöhempään käyttöön. Tänään meillä
tehtiin wokkia johon paahtopaistisuikaleiden lisäksi tuli kaalia ja porkkanaa
tulitikuiksi leikattuna ja vihreitä papuja ja parsakaalin nuppuja pakkasesta.
Mausteiksi laitoin osterikastiketta, soijakastiketta, inkivääritahnaa ja
punaista currytahnaa. Laitoinpa sekaan hiukan appelsiinimehuakin makeaa
vivahdetta tuomaan. Sekaan nuudeleita ja eväs oli valmis!
Hyvin maistui ja lihaa jäi vielä vähän jäljellekin. Ehkäpä siitä
vielä pienen gulassin tyylisen keiton tekee. Paahtopaistopatonkeja tulee sitten
seuraavalla kerralla, jos kun saan valmistettua lihan sellaiseksi punertavaksi
herkuksi kuin kunnon paisti ihan parhaimmillaan on.:)
Olin ehtinyt kirjoittaa tämän postauksen jo valmiiksi kun silmiini osui Liemessä -blogin teksti aiheesta ei-niin-onnistuneet kokkaukset. Koska ruokajuttujakin tänne postailen, olkoon tämä minun panokseni kampanjaan jossa nostetaan myös vähemmän onnistuneet kokeilut postauksen arvoisiksi aiheiksi! :)
Jälkikirjoitus
Olin ehtinyt kirjoittaa tämän postauksen jo valmiiksi kun silmiini osui Liemessä -blogin teksti aiheesta ei-niin-onnistuneet kokkaukset. Koska ruokajuttujakin tänne postailen, olkoon tämä minun panokseni kampanjaan jossa nostetaan myös vähemmän onnistuneet kokeilut postauksen arvoisiksi aiheiksi! :)
Ihan hyvältähän tuo näyttää :) Kyllä minä söisin. varsinkin wokki kuulosti oikein maukkaalta.
VastaaPoistaJos paahtopaisti pääsee kypsymään yli niin kannattaa sitten kypsentää kunnolla yli. Kerran lipsahti hieman yli 80 astetta sisälämpötilaksi mittarin mukaan, mutta paisti oli hyvin mureata ja muutenkin hyvin maukasta.
VastaaPoistaTämä meni reilusti yli, varmaan siihen kahdeksaankymppiin ja oli tosiaan hyvinkin syötävää. :) Pelkäsin jo että paisti meni pilalle ihan kokonaan, mutta kaikkea muuta!
Poista