Sivut

maanantai 8. lokakuuta 2012

Vatkattu karitevoi



Vaahdotettu karitevoi 

Juu, olen sanonut tämän ennenkin mutta karitevoi on ihanaa. Se pelastaa kun pakkanen kuivattaa ihon korpuksi eikä mikään tunnu tehoavan kaikkein kuivimpiin ihoalueisiin. Se helpottaa kun lapseni atooppinen iho ärtyy pahaksi rasvausta vaaditaan välillä keskellä yötäkin. 

Karitevoita (eli sheavoita eli voipuun voita) myydään nettikaupoissa (esimerkiksi EkoliinassaPienessä Tuoksukaupassa, Ruohonjuuren nettikaupassa ja FLOW kosmetiikan nettikaupassa) ihan sellaisenaan ja se on myös paljon käytetty raaka-aine erilaisissa voiteissa. Olen itse käyttänyt karitevoituotteita useamman vuoden enkä siitä enää luovu! :)
 
Puhtaan karitevoin lisäksi olen testannut muun muassa Kiehl’sin vaahdotettua karitevoivoidetta; se on rakenteeltaan pehmoista ja helpommin levittyvää kuin kovahko vaahdottamaton karitevoi. Myös The Body Shopin Sheabutter -vartalovoista olen tykännyt kovasti. 

Vaahdotus ei onneksi ole rakettitiedettä joten ajattelin testata millaisen vaahtovoiteen saisin aikaan kotikeittiössäni. Oikein ihana siitä tuli, vaikka itse sanonkin!

Karitevoi sheavoi jojobaöljy litsean eteerinen öljy
Lähtötilanne: karitevoita, jojobaöljyä ja litsean eteeristä öljyä.  






Karitevoin joukkoon lisäsin hieman jojobaöljyä lisäpotkua tuomaan ja tuoksuksi muutamia tippoja litsean eteeristä öljyä. Joku väri olisi ollut kiva, mutta ainoa luonnollinen ”väriöljy” jota minulla kaapista löytyi oli tyrniöljy joka pitää säilyttää viileässä. En lähtenyt testaamaan kuinka sen säilyvyys toimii huoneenlämmössä säilytettävässä voiteessa joten tein vaahdon ilman oranssin sävyä. Mallia ohjeeseen katsoin FLOW kosmetiikan eli entisen Vihreän kosmetiikan blogista sekä Pienen Tuoksukaupan resepteistä


Vatkattu karitevoi, ohje: 



  • Mittasin sopivan määrän karitevoita Body Shopin vanhaan 200 millilitran voidepurkkiin.
  • Valitsin keittiön kaapista pienen kattilan, laitoin karitevoin kattilaan, levyn hellalle ja hellan levyn ykköselle. 
  • Pilkoin sulavaa karitevoita lusikalla pienemmäksi sitä mukaa kun se pehmeni. Rasva ei saa sulaa läpinäkyväksi vaan sen täyty olla valkoista, juoksevaa mutta silti paksuhkoa.
  • Kun karitevoi oli melkein kokonaan sulanut, lisäsin sekaan kymmenisen milliä jojobaöljyä ja muutaman tipan litsean eteeristä öljyä.
  • Hurautin massan tasaiseksi sauvasekoittimella.
  • Tämän jälkeen alkoi varsinainen vatkausvaihe. Vatkasin karitevoin kuohkeaksi sähkövatkaimella. Rasvasta tuli valkoista ja ilmavaa, melkein kuin kermavaahtoa!


sheavoi kattilassa
Karitevoi kattilassa sulamassa. Sulatus kannattaa tehdä mahdollisimman miedolla lämmöllä, ykkösellä ja laittaa levy vaikka välillä kiinni jos rasva meinaa sulaa läpikuultavaksi. 

Sulava sheavoi
Hämmensin karitevoita lusikalla ja pienin isompia paloja jotta rasva sulaisi nopeammin ja tasaisemmin.
Sheavoi sauvasekoittimen jälkeen
Surautin karitevoin tasaiseksi sauvasekoittimella kuin voi oli melkein kokonaan sulanut.

 
Sähkövatkaimella vaahdotettu karitevoi. Melkein kuin kermavaahtoa!






















Rakenne muistuttaa hyvin paljon Kiehl’sin voidetta; se kevyttä, pehmoista ja levittyy tosi hyvin. Tämä voide on kuitenkin selvästi rasvaisempaa; se ei imeydy yhtä nopeasti. Tulen käyttämään tätä pääasiassa iltaisin suihkun jälkeen silloin kun iho on selvästi kuiva. Käsille ja kuiville jalkapohjille myös. Ja tietysti poikani atooppiselle iholle silloin kun iho on tosi kuiva. 

Tämän voiteen tekemistä voisi testata myös vesilisällä; voiteesta tulisi varmaan nopeammin imeytyvää ja ylipäätään keveämpää. Silloin sekaan tarvitaan kuitenkin emulgointiainetta jotta rasva ja vesi sekoittuisi ja säilöntäainetta jotta voide säilyy hyvänä pidempään. Kun rasvan tekee ilman säilöntäainetta, on tärkeää ettei mukaan pääse yhtään vettä: se heikentää säilyvyyttä. 

Karitevoi ei kasvata tilavuuttaan vatkattaessa yhtä paljon kuin esimerkiksi kerma, mutta jonkin verran kuitenkin. Kaikki vaahdotettu karitevoi ei mahtunut 200 ml:n purkkiin joten osan laitoin pariin pikkupurkkiin. Taidan ottaa toisen pikkupurkin laukkuun mukaan ”matkarasvaksi”. :)

Edit. 8.10.2012: Nyt iltapäivällä aamulla vatkaamani karitevoi on muuttunut kovemmaksi eli se ei enää ole pehmeää "kermavaahtoa". Voide ei ole kuitenkaan lässähtänyt vaan se on edelleen ilmavaa ja helpommin levitettävää kuin vatkaamaton karitevoi.  Kokeilu kannatti siis!

1 kommentti:

  1. Olen kuullut ainoastaan positiivista palautetta vatkatusta karitevoista. Itse en ole sitä kokeillut, kun oma iho ei tarvitse edes talvella niin tuhtia rasvaa. Ihan kun kirjoitit niin se kuulemma sopii erityisen hyvin lasten herkälle iholle. Kerrothan jatkossa kovettuuko voide vielä enemmän. Olisi kiva tietää että voiko sitä tehdä esim. mangovoista.

    VastaaPoista