Pihlajanmarja-porkkanahillo valmiina tölkeissä. Hyvältä näyttää! :) |
Pihlajanmarjahillo onnistuu pakastetuistakin marjoista
Viime viikonloppuna keräämäni pihlajanmarjat saivat olla
pakkasessa hyvän tovin kun en muilta kiireiltäni heti ehtinyt hillo- tai
mehuhommiin. Alkuviikosta löytyi aikataulusta sopiva rakonen ja kaivoin
pakkasen puremat marjat esiin. Ne olivat kuin helmiä! Kovia ja hauskasti
rapisevia kun niitä kangaspussissa pyörittelin.
Marjoja oli yhteensä kolme ja puoli litraa. Mehun
valmistaminen vaatii marjoja paljon, mutta litran verran varasin pihlajanmarjahillon,
tarkemmin sanoen pihlajanmarja-porkkanahillon tekemiseen. Loput jätin parvekkeelle
ämpäriin sulamaan mehua varten.
Google kertoi että pihlajanmarjojen kirpakkuutta kannattaa kokeilla
kesyttää jollain muulla kasvilla. Enkä tarkoita nyt pelkästään hedelmiä tai
marjoja sillä omenan lisäksi pihlajanmarjan kumppaniksi sopivat hyvin myös
esimerkiksi porkkana tai vaikkapa kurpitsa!
Pihlajanmarjahillo jollain toisella hillottavalla jatkettuna
sopi minulle paremmin kuin hyvin kun en hillolle kovin suurta määrää marjoja
ollut varannut. Porkkanoita oli jääkaapissa joten ei muuta kuin hommiin!
Googlailin aluksi sopivaa reseptiä ja Marttojen keskustelupalsta tarjosi
sopivan tuntuisen ohjeen.
Marttojen ohjeesta poiketen päätin jättää kanelin pois sillä suunnittelin käyttäväni hillon puolukkahillon tapaan lämpimien
ruokien kyljessä. Pienensin aluksi myös
sokerin määrää mutta keittyvää hilloa maistellessani lisäilin makeutta mukaan
lopulta ohjeen mukaisen määrän.
Ja homma meni näin:
Pihlajanmarjoja, porkkanoita ja pienet porkkanasormet. :) |
Otin pakkasesta litran jäisiä marjoja. Jäisyys ei hillon tekemisessä
haittaa, sillä marjat laitetaan kiehuvaan veteen kypsymään. Kaivoin jääkaapista
muutamia porkkanoita, asettelin ne pöydälle pihlajanmarjakipon kylkeen ja
nappasin kuvan. (Nuo pienet ”porkkanat” kuva ylälaidalla ovat kolmevuotiaan
apukokkini ehtiväiset sormet. Pojat tykkäävät kovasti autella vanhempiaan
keittiössä! :)
Laitoin veden keittimeen kiehumaan, kuorin ja raastoin
porkkanat karkeaksi raasteeksi. Porkkanoita olisi riittänyt pari vähemmän;
ohjeen mukaan marjalitraa kohden laitetaan puoli litraa porkkanaraastetta. Vesi
ja marjat kattilaan, levy päälle ja odottelemaan.
Keitin marjat pehmeiksi (olisiko kymmenen minuuttia mennyt?
) ja soseutin marjat osassa keitinvettä. Osan vedestä otin talteen; en oikein
osannut arvioida miten paljon nestettä hilloon tarvitaan. Lisäsin osan kauniin
punaisesta nesteestä myöhemmin hillokeitokseen takaisin, osan otin talteen
erilliseen astiaan.
Lisäsin porkkanaraasteen ja sokerin soseeseen ja keitin
hiljaisella lämmöllä kunnes porkkana oli pehmennyt. Tässä meni yllättävän
kauan; ehkä puoli tuntia. pihlajanmarja-porkkanaseoksen keittyessä keitin
toisessa kattilassa lasiset hillopurkit ja niiden kannet. Purkkien keittäminen
tappaa pöpöt ja parantaa hillon säilyvyyttä. Hillopurkkini olivat vanhoja
kurkkusalaatti- yms. purkkeja, niitä voi hyvin uusiokäyttää omien hillojen
säilöntään.
Kun porkkanat olivat pehmenneet, päätin vielä surauttaa
hillon tasaiseksi sauvasekoittimella niin etteivät porkkanasuikaleet erotu valmiista hillosta.
Annostelin kuuman hillon purkkeihin ja laitoin kannet kiinni. Hilloa tuli kaksi
täyttä 400 gramman vetoista purkkia ja yksi vajaa. Ai että se näyttää nätiltä! Tuon vajaan otan
käyttöön mahd. pian.
Hillosokerilla saisi rakennetta ja säilyvyyttä
Seuraavalla kerralla laitan tavallisen sokerin sijaan hillosokeria, sillä saa hillolle hyytelömäisemmän rakenteen. Pihlajanmarjoissa tosin on itsessäänkin on pektiiniä joka on hillosokerin hyytelöivä ainesosa, samoin pihliksissä on (kuten hillosokerissakin) kaliumsorbaattia joka parantaa säilyvyyttä. Hillosokerilla voi noita ominaisuuksia hiukan buustata :) .
Hillossa oli mielestäni tosi upea maku kun sitä hitusen
maistelin keittämisen yhteydessä; juuri sellainen joka sopii varmasti hyvin
nokkoslettujen ja liharuokien seuraan. Ja ehkä pannareiden!
Edit. 18.9.2012: Tein pihlajanmarjoista myös mehua ja mehusta jääneistä marjaroippeista toisen, makeamman ja mausteisen pihlajanmarjahillon. Nam! :)
Edit. 18.9.2012: Tein pihlajanmarjoista myös mehua ja mehusta jääneistä marjaroippeista toisen, makeamman ja mausteisen pihlajanmarjahillon. Nam! :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti