Siankärsämöä ja kallioimarretta
Syksyinen metsä on ihana! Ilmassa tuoksuu syksy ja
maisema on joka viikko hieman erilainen vuoden edetessä pikkuhiljaa kohti
talvea.
Aiemmin asuimme keskikaupungilla jossa ei metsämaastoa ihan
nurkan takaa löytynyt enkä siis ole kovin helposti päässyt jokamiehenoikeuksia
hyödyntämään. Tänä vuonna keräsin litratolkulla
metsävadelmaa ja mustikkaa kävelymatkan päästä kotoa, mahtavaa! Näitä vadelmia
uskaltaa antaa lapsillekin ilman kuumakäsittelyä.
Nyt syksyllä juohtui mieleen että minullahan
nyt oiva mahdollisuus kerätä myös yrttejä ja villivihanneksia. Paras keruuaika
on jo ohi mutta joitakin luonnonyrttejä on edelleen saatavilla. Metsään siis!
Siankärsämöä, yhtä tutuimmista luonnonrohdoista lähdin
hakemaan mutta mukaan tarttui muutakin. Löysin muutamia kantarelleja, napsin
suuhuni syksyn viimeisiä mustikoita ja ensimmäisiä puolukoita. Mukava yllätyslöytö oli saniainen nimeltä kallioimarre
jonka juuria otin mukaani muutamia.
Pieni saniainen nimeltä kallioimarre. Juurta voidaan käyttää rohtona. |
Kallioimarteen parhaat keruuajat ovat touko-
ja syyskuu joten sen osalta ajoitus osui ihan nappiin. Olen lukenut
kallioimarteen rohtokäytöstä ja kun niitä tielleni osui, ajattelin testata
millaista tämä metsän oma lakritsi on!
Kallioimarteen juuri on pitkä maavarsi. Sen avulla kasvi leviää laajoiksi kasvustoiksi. |
Kallioimarre on pieni saniainen joka kasvaa kivikoissa ja
kantojen päällä. Se on melko yleinen ainakin eteläisessä Suomessa mutta saattaa
jäädä huomaamatta isompien saniaisten seasta. Juuri on vaakasuoraan kasvava
maavarsi melko lähellä maanpintaa. Juuri on helppo irrottaa maa-alustastaan.
Kallioimarteella on ollut paljon lempinimiä; sitä on sanottu muun muassa
mesijuureksi ja kalliomakiaksi. Nimet tulevat juuren lakritsimaisen makeasta
mausta ja aikanaan kallioimarretta onkin käytetty luonnon ”karkkina”.
Luonnonrohdoista teetä talviköhään
Makeisen lisäksi tätä pikku saniaista on käytetty
erityisesti rohtona; kuivattua juurta on myyty Suomessa apteekeissakin 1800-luvulla.
Kallioimarteen juurta käytettiin hengitystieinfektioissa limaa irrottavana
lääkkeenä, hien- ja virtsanerityksen lisäämiseen sekä maksavaivoihin.
En ole kallioimarretta koskaan maistanut saati
rohdoskäytössä testannut joten otin pari pientä juurenpalaa mukaani. Kotona
putsasin juuret, haukkasin pienen palan ja kyllä, juuressa on ihan selvä
lakritsainen, ehkä hiukan yskänlääkemäinen maku! Makeuttakin on ihan selvästi (juuri
sisältää sokereita), mutta niin on myös kitkeryyttä joten mitään herkkukarkkia tämä
ei nykymakeisiin tottuneelle varsinaisesti ole.
Tosi mielenkiintoinen ja vahva
maku kuitenkin, ei mitenkään kamalan paha edes! Rohto maistui suussa pitkään
mutta ei minusta vastenmielisellä tavalla kuitenkaan. Ajattelin kuivata juuret
ja keittää niistä ja siankärsämöstä teetä talven köhätauteihin. Kaikkea sitä
metsästä löytyykin!
Kallioimarteesta löytyy lisää juttua muunmuassa Helsingin Vartiosaaresta kertovassa blogissa nimeltä Villiltä vihreältä saarelta, samoin esimerkiksi Tiedebasaari tarjoaa rohdosta napakan tietopaketin.
Kuulostaapa hyvältä idealta! Täytyykin kokeilla heti! Siitä saa varmasti erittäin hyvää yrttiteetä!
VastaaPoista