Kun kerran saippuatehdas on käynnissä niin urakoidaan sitten
kunnolla! Tein lapsia ajatellen Muksusaippuaa jälleen kerran Saara Kuhan kirjan
ohjeella. Ostin aiemmin tällä viikolla porkkanamehua saippuaa varten ja
tyrniöljykapseleita muuten vaan, näitähän piti päästä testaamaan. Sekä porkkana
että tyrni tuovat saippuaan lämpimän keltaista sävyä niiden sisältämän
karoteenin ansiosta. Kuten kaikki luonnonvärit, nämäkin ilmeisesti haalistuvat
ajan myötä ja etenkin valoisassa säilytettäessä. Eipä tuo haittaa, kunhan
jonkin verran aurinkoista värivivahdetta jäisi jäljelle.
Tein saippuat tällaisella reseptillä:
50 g kookosrasvaa
400 g oliiviöljyä
50 g auringonkukkaöljyä
100 g porkkanamehua
20 g vettä
teelusikallinen perunajauhoa
63 g lipeää
(kahden tyrniöljykapselin sisältö puolikkaaseen saippuamassaan)
Hunajaisen näköinen saippuaseos ennen kiisselöitymistä. Ripsaisin sekaan hiemn perunajauhoa silkkistä tuntua tuomaan. |
Alkuperäisessä ohjeessa nesteenä oli perunoiden keitinvettä
ja saippuakiisseliin lisättiin koristeeksi unikonsiemeniä. Perunoiden keitinveden ideana on lisätä saippuaan
hitunen tärkkelystä joka tuo saippuaan silkkistä tuntua. Se on minusta aika
hauska idea! Vaikka minun saippuoissani onkin nesteenä vettä ja porkkanamehua,
halusin silti kokeilla miten tärkkelyslisä vaikuttaa ja ripsaisinkin
saippuamassan joukkoon teelusikallisen perunajauhoa. Se sekoittui
saippuakiisseliin sauvasekoittimella ihan nätisti eikä klimppejä tai muita
ongelmia ilmennyt.
Perunoiden keitinveden korvasin siis porkkanamehulla ja
vedellä (ja teelusikallisella perunajauhoa). Jaoin kiisselin kahteen osaan ja toiseen osaan laitoin
lisukkeeksi parin tyrniöljykapselin sisällön. Ajattelin testata minkä verran
vahvan oranssinpunaisen tyrniöljytilkan lisääminen vaikuttaa saippuan väriin.
Ei näemmä paljonkaan, ainakaan kun perusmassa on porkkanamehupohjainen. Täytyy
testata joskus tyrniöljyä myös vesipohjaiseen massaan! Saippuafoorumilta luin
että tyrniöljy voisi tuoda pienenäkin määränä saippuaan kauniin keltaisen
värin.
Alkuperäinen muksusaippuan ohje on tuoksuton, itse lisäsin
saippuaan viisitoista tippaa kardemumman eteeristä öljyä. Tuo auringonkeltainen
väri ja kardemumman lämmin tuoksu sopivat minusta hyvin yhteen.
Silikonimuotit testiin
Kiisselöityminen kesti kymmenisen minuuttia. Kiisseli olisi
voinut olla ehkä hiukan tukevampaa mutta jospa tästäkin saippuoita tulee. Jaoin
kiisselin kahteen osaan joista toiseen lisäsin tyrniöljyä kahdesta kapselista.
Sekoitin öljyn lusikalla. Massan värinmuutos oli tosi pieni. Tarkasti katsoen
erottaa että tyrnillä terästetty saippua on hitusen tummempaa sävyltään,
valokuvassa sävyero ei taida näkyä. Molempien, tyrnin ja porkkanan ominaisväri
on oranssi joten värinmuutoksen pienuus ei varsinaisesti yllättänyt.
Mielenkiinnolla kuitenkin odotan mitä väreille tapahtuu saippuan kypsyessä.
Kun lasten saippuoista on kyse, kuviomuotit ovat mukavampia
kuin tavalliset palat. Kukka- ja sydänmuotteja löytyi valmiina joten käytin
niitä. Hiekkakakkumuotteihinkin saippuoita voisi tehdä mutta meidän hiekkakakkumuotit
oat vähän turhan isoja saippuoille. Kukilla ja sydämillä siis mennään! Onneksi
pojat tykkäävät molemmista.
Suuresta oliiviöljymäärästä johtuen tämä saippua kovettuu
hitaasti. Illalla se oli vielä ihan lirua, seuraavana päivänä se oli jo hiukan
kovettunut, tosi pehmeää kuitenkin edelleen. Ajattelin antaa saippuoiden olla
muoteissaan pari-kolme päivää ja vielä hetken pakastimessa ennen irrottelua.
Saa nähdä mitä näistä tulee!
Toinen kaksospoikien äiti ja saippuantekijä tuli lueskelemaan blogiasi ja päätti jättää puumerkin :) .
VastaaPoistaTämä on hyvä kombo! ;) Kiva kun kävit! :)
Poista