Sivut

perjantai 7. syyskuuta 2012

Lapsille omat saippuat porkkanasta ja tyrnistä



Kun kerran saippuatehdas on käynnissä niin urakoidaan sitten kunnolla! Tein lapsia ajatellen Muksusaippuaa jälleen kerran Saara Kuhan kirjan ohjeella. Ostin aiemmin tällä viikolla porkkanamehua saippuaa varten ja tyrniöljykapseleita muuten vaan, näitähän piti päästä testaamaan. Sekä porkkana että tyrni tuovat saippuaan lämpimän keltaista sävyä niiden sisältämän karoteenin ansiosta. Kuten kaikki luonnonvärit, nämäkin ilmeisesti haalistuvat ajan myötä ja etenkin valoisassa säilytettäessä. Eipä tuo haittaa, kunhan jonkin verran aurinkoista värivivahdetta jäisi jäljelle.

Tein saippuat tällaisella reseptillä: 

50 g kookosrasvaa
400 g oliiviöljyä
50 g auringonkukkaöljyä
100 g porkkanamehua
20 g vettä
teelusikallinen perunajauhoa
63 g lipeää 
(kahden tyrniöljykapselin sisältö puolikkaaseen saippuamassaan)

Hunajaisen näköinen saippuaseos ennen kiisselöitymistä. Ripsaisin sekaan hiemn perunajauhoa silkkistä tuntua tuomaan.


Alkuperäisessä ohjeessa nesteenä oli perunoiden keitinvettä ja saippuakiisseliin lisättiin koristeeksi  unikonsiemeniä. Perunoiden keitinveden ideana on lisätä saippuaan hitunen tärkkelystä joka tuo saippuaan silkkistä tuntua. Se on minusta aika hauska idea! Vaikka minun saippuoissani onkin nesteenä vettä ja porkkanamehua, halusin silti kokeilla miten tärkkelyslisä vaikuttaa ja ripsaisinkin saippuamassan joukkoon teelusikallisen perunajauhoa. Se sekoittui saippuakiisseliin sauvasekoittimella ihan nätisti eikä klimppejä tai muita ongelmia ilmennyt. 

saippuaseos on kiisselöitynyt


Perunoiden keitinveden korvasin siis porkkanamehulla ja vedellä (ja teelusikallisella perunajauhoa). Jaoin kiisselin kahteen osaan ja toiseen osaan laitoin lisukkeeksi parin tyrniöljykapselin sisällön. Ajattelin testata minkä verran vahvan oranssinpunaisen tyrniöljytilkan lisääminen vaikuttaa saippuan väriin. Ei näemmä paljonkaan, ainakaan kun perusmassa on porkkanamehupohjainen. Täytyy testata joskus tyrniöljyä myös vesipohjaiseen massaan! Saippuafoorumilta luin että tyrniöljy voisi tuoda pienenäkin määränä saippuaan kauniin keltaisen värin. 

Alkuperäinen muksusaippuan ohje on tuoksuton, itse lisäsin saippuaan viisitoista tippaa kardemumman eteeristä öljyä. Tuo auringonkeltainen väri ja kardemumman lämmin tuoksu sopivat minusta hyvin yhteen.


Silikonimuotit testiin


Kiisselöityminen kesti kymmenisen minuuttia. Kiisseli olisi voinut olla ehkä hiukan tukevampaa mutta jospa tästäkin saippuoita tulee. Jaoin kiisselin kahteen osaan joista toiseen lisäsin tyrniöljyä kahdesta kapselista. Sekoitin öljyn lusikalla. Massan värinmuutos oli tosi pieni. Tarkasti katsoen erottaa että tyrnillä terästetty saippua on hitusen tummempaa sävyltään, valokuvassa sävyero ei taida näkyä. Molempien, tyrnin ja porkkanan ominaisväri on oranssi joten värinmuutoksen pienuus ei varsinaisesti yllättänyt. Mielenkiinnolla kuitenkin odotan mitä väreille tapahtuu saippuan kypsyessä. 

Kun lasten saippuoista on kyse, kuviomuotit ovat mukavampia kuin tavalliset palat. Kukka- ja sydänmuotteja löytyi valmiina joten käytin niitä. Hiekkakakkumuotteihinkin saippuoita voisi tehdä mutta meidän hiekkakakkumuotit oat vähän turhan isoja saippuoille. Kukilla ja sydämillä siis mennään! Onneksi pojat tykkäävät molemmista. 

Saippuat muoteissaan valmiina säilytystilaan vietäväksi. Rapatessa roiskui, mutta vahinkoja ei sattunut. Pöydän pinnat onkin hyvä suojata vaikkapa sanomalehdellä saippuaa tehdessä. Metallinen tiskitaso ei saippuaroiskeista hätkähdä.


Suuresta oliiviöljymäärästä johtuen tämä saippua kovettuu hitaasti. Illalla se oli vielä ihan lirua, seuraavana päivänä se oli jo hiukan kovettunut, tosi pehmeää kuitenkin edelleen. Ajattelin antaa saippuoiden olla muoteissaan pari-kolme päivää ja vielä hetken pakastimessa ennen irrottelua. Saa nähdä mitä näistä tulee!

2 kommenttia:

  1. Toinen kaksospoikien äiti ja saippuantekijä tuli lueskelemaan blogiasi ja päätti jättää puumerkin :) .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on hyvä kombo! ;) Kiva kun kävit! :)

      Poista