Saippuaresepti ja kertomus kuinka homma eteni
Eilen siis sain vihdoin tehtyä ensimmäisen erän saippuaa.
Reseptiksi valitsin Saara Kuhan "Käsintehtyä Saippuaa" -kirjasta merisuolasaippuan jota hieman sovelsin
lisukkeiden eli tuoksujen ja merilevän osalta.
Tässä alkuperäinen resepti:
Merisuolasaippua
·
250g kookosrasvaa
·
220 g oliiviöljyä
·
30g risiiniöljyä
·
130 g vettä
·
75 g lipeää
·
1 arkki nori-levää
·
0,5-1 kg karkeaa tai puolikarkeaa merisuolaa
·
Tuoksut:
o
10 ml eteeristä rosmariiniöljyä
o
5 ml eteeristä piparminttuöljyä
o
10 ml eteeristä eukalyptusöljyä
o
10 ml eteeristä sitruunaöljyä
o
1 ml eteeristä patsuliöljyä
Omaa saippuaani sovelsin siten että laitoin eteeristen
öljyjen sijaan saippuaan Gracefruit -merkkistä Nautical-tuoksuöljyä. Merilevän surauttelin sauvasekoittimella
veden kanssa ja siivilöin veden. Mikäli alkuperäistä ohjeistusta oikein
tulkitsin, merilevä olisi kuulunut laittaa saippuaan mukaan. En muistanut
mitata tarkkaa veden määrää ennen levän ja veden sekoittamista, siksi päädyin
siivilöimään veden jotta saan nestettä varmasti oikean määrän.
Merisuolasaippuan ainekset yhteiskuvassa. Lipeä puuttuu kuvasta, sitä ujostutti. |
Keräsin keittiöön kaikki tarvittavat ainesosat ja tarvikkeet. Aineksen näkyvät reseptissä ja kuvassa, tässä vielä lista työvälineistä joita käytin:
- tarkka vaaka (tarkkuus 1g)
- sauvasekoitin
- kattila kookosrasvan sulatusta varten
- pieni kippo lipeän mittaamista varten
- kannellinen lasipurkki lipeän ja veden sekoittamista varten
- pari muovikannua öljyn ja veden mittaamista varten
- riisiniöljylle oma mitta-astia
- silikoninuolija (tällä sai viimeisetkin öljytipat mitta-astioista ulos)
- harso (tällä siivilöin merileväveden, tämä toimenpide ei kuulunut alkuperäiseen ohjeeseen)
- metallilusikka
- kertakäyttöiset suojahanskat
- saippuamuotit (joista osan vuorasin leivinpaperilla)
Tästä saippuan valmistus alkoi:
Ihan ensin puin päälleni pitkähihaisen hupparin. Pitkät hihat
suojaavat mahdollisilta lipeä- tai saippuamassaroiskeilta. Laitoin lisäksi
suojahanskat. Varsinaisia suojalaseja minulla ei ollut; silmälasit saivat
toimittaa suojalasien virkaa.
Mittasin ainekset…
Lipeä.. |
merilevävesi... |
oliiviöljy... |
risiiniöljy... |
..ja kookosrasvan punnitus. |
Sitten laitoin kookosrasvan sulamaan kattilaan, levy oli kakkosella.
Kookosrasva sulamassa |
Kun kookosrasva oli sulanut, laitoin kattilaan myös muut rasvat, sekoitin hieman ja vein rasvaseoksen parvekkeelle
jäähtymään. Rasvaseoksen tulisi olla Käsintehtyä Saippuaa –kirjan mukaan noin
huoneenlämpöistä. (Minun rasvani ei ihan niin viileää tainnut olla kun lisäsin
lipeäliuoksen.)
Lipeäliuoksen tekemistä jännitin kovasti. Käteni taisivat
hieman täristä kun mittailin lipeää! Lisäsin lipeän tosi varovasti veteen. Tämä
on tärkeää: Lipeä lisätään aina veteen, vettä EI saa missään nimessä kaataa
lipeän päälle. Muuten lipeä saattaa poksahdella, räiskyä ja roiskua.
Kun kaikki lipeä oli vedessä, aloin hitaasti pyöritellä kannella
suljettua lasipurkkia jotta lipeä sekoittuisi veteen. Tässä vaiheessa lipeä
kuumenee. Se todella kuumeni, ajattelin että lipeä kehittäisi hieman lämpöä,
mutta purkki oli veden kohdalta todellakin kuuma. Sekoitus on hyvä tehdä
tiskialtaan päällä varmuuden vuoksi.
Lipeän huljuttelua. Tätä jännitin kovasti! Seoksen tekeminen onnistui hyvin, vaikka seos kuumeni enemmän kuin osasin odottaa. |
Kun lipeärakeet olivat sulaneet, kaadoin seoksen kattilaan rasvan
joukkoon. Tässä pätee sama sääntö kuin veden ja lipeän kanssa: ensin rasva,
sitten lipeä. Tässä vaiheessa huokasin helpotuksesta. Minua eniten jännittänyt
vaihe oli hoidettu kunnialla!
Keittiössä parvekkeen ovi oli raollaan, mutta tässä
vaiheessa laitoin oven auki ihan kokonaan. Rasva-vesi-lipeäseoksesta lähti
epämiellyttävä kemikaalinhaju jota ei kannata hengitellä. Haju ei ollut niin
voimakas kun olin ajatellut mutta jotenkin tosi epämiellyttävä kuitenkin.
Seos kiisselöityi nopeasti. |
Surauttelin seosta sauvasekoittimella ja se lähti kiisselöitymään
tosi hyvin. Sauvasekoitin kannattaa pitää sekoitusastian pohjassa jotta sekaan
ei tule ilmakuplia. Välillä pyörittelin keitosta varovasti niin että
sauvasekoitin ei ollut päällä. Montaa minuuttia ei tarvinnut surruttaa kun arvioin
kiisselin olevan sopivaa; seos muistutti vanukasta tai kakkutaikinaa ja kiisselikuviot
pysyivät pinnalla jonkin aikaa.
Lisäsin suolan ja tuoksun saippuuaan kun seos oli kiisselöitynyt. |
Tässä vaiheessa lisäsin joukkoon paketillisen (800 grammaa)
karkeaa merisuolaa ja vapaalla kädellä hajustetta. Sekoitin lisukkeet huolellisesti
silikoninuolijalla. Hajustepullossa oli noin 10 ml ja käytin pullosta ehkä
viidenneksen tai neljänneksen. Nyt ainakin tuntuu että tuo oli liikaa,
toivottavasti tuoksu miedontuu ajan mittaan! Ainakin Saara Kuhan Käsintehtyä
Saippuaa –kirjassa tuoksuöljyjä neuvotaan yleensä laittamaan reilusti enemmän
kuin 10 ml, joten en osannut arvata että noin pienestä määrästä noin vahva
tuoksu tulisi. Mutta ehkä Saara tietää, varmaankin tuoksu tosiaan miedontuu
ajan mittaan! :)
Alkuperäisessä suolasaippuan ohjeessa sanottiin että tämä massa kovettuu
todella nopeasti. Minun massani ei kovettunut ihan saman tien, ehdin hyvin
annostella riisipuurolta näyttävän seoksen muotteihin. Kun kävin parin tunnin
päästä saippuoita tsekkaamassa, olivat ne jo mukavasti jämähtäneitä. Illalla
irrotin saippuat muoteistaan. Parhaiten saippuat irtosivat niistä muoteista
joihin olin laittanut suikaleen leivinpaperia, mutta irtosivat muutkin ihan
nätisti.
Tältä saippuat näyttävät tänään. Leikkasin yhden saippuapalan puoliksi; leikkauspinta on osittain siisti ja suora, osittain saippua "murtui". |
Vaikka nämä ovat valmiita muottiin valettuja paloja,
leikkasin yhden palasen eilen puoliksi testin vuoksi. Kun kuvasta näkyy, alkuosa
leikkautui tosi siististi, loppuosa ikään kuin murtui. Tykkään enemmän tuosta ”murtuneesta”
pinnasta, sen kun saisi koko pinnalle suolasaippuahalkoa leikatessa. Kivoja
nämä valmiit palatkin toki ovat! (Kuva saippuoista muoteissaan löytyy eilisestä postauksestani.)
jos käyttää valmista saippumassaa, kuinka paljon sitä pitää olla tuohon sinun tekemään määrääsi, mistä olet saanut muotit ?
VastaaPoistaSaippuaa on yhteensä suunnilleen reilu kilo, veikkaisin. 8 kpl noin 7 cm mittaisia, 4,5 cm leveitä ja n 3, 5 cm korkeita saippuoita.
PoistaJos haluat tehdä valmiista massasta suunnilleen saman määrän saippuaa, näppituntumalta sanoisin että 700 grammaa (n. 7 dl) valmista saippuamassaa ja 500 g karkeaa suolaa (jos siis teet suolasaippuaa).
Suolaa voi laittaa enemmänkin, vaikka saman verran kuin saippuamassaa jos niin haluaa. Suolan määrää ei tarvitse miettiä ihan grammalleen, se on enemmän mielipideasia. :)
Muotit ostin Clas Ohlsonilta; ne eivät ole varsinaisesti saippuamuoteiksi tarkoitettuja vaan ovat ruuvien yms. pikkusälän säilytykseen tarkoitettuja irrallisia ”lokeroita” muovialustalla. Ovat kyllä oikein sopivan kokoisia saippuamuoteiksi, itse tykkään näistä kovasti!
En ole itse valmista saippuamassaa kokeillut, mutta ainakin nämä minun saippuani ovat irronneet muotista paremmin kuin olen laittanut pohjalle reunojen yli tulevan leivinpaperisuikaleen ennen saippuamassan kaatamista.
Ensin pohjasta painamalla ja sitten leivinpaperin reunoista nostamalla jähmettyneet saippuat ovat irronneet oikein nätisti! (Kaikkein parhaiten saippuat ovat irronneet silikonimuoteista; sellaisista joita käytetään leivonnassa. )
Näitä Clas Ohlosnin muotteja ei kannata kaataa ihan täyteen, muuten saippuapaloista tulee vähän liiankin isoja!
Millaista tuo suolasaippua on käytössä?
VastaaPoistaMoikka
VastaaPoistaolisin utelias saasaada tietää mihin tätä merisuolasaippuaa käytetään....?
Tällä olisi yksi tiedon haluinen....!
olisin ylen onnellinen jos saisin tietää tästä saippuasta
kiitos etukäteen
Voisikohan tähän reseptiin lisätä esim. mustan meren mutaa? osaatko arvioida kuinka paljon sitä tulisi käyttää, jos lisäisi?
VastaaPoista