Siinä niitä on, suppilovahveroita! |
Aina kun minulle jää omaa aikaa, laitan kumpparit jalkaan ja
suuntaan metsään. Olen löytänyt pari suppilovahveropaikkaa, mahtavaa! En missään nimessä ole
kokenut ja kaikentietävä sienestäjä. Itse asiassa, noloa tunnustaa, mutta
syksyn ensimmäisellä sieniretkellä en edes tunnistanut suppilovahveroa vaikka
sellaisia näin. Poimin kyllä sienen, pyörittelin sitä käsissäni - ja heitin
pois. (!!!!)
Samana iltana telkkarista sattui tulemaan uutispätkä jossa näytettiin
suppilovahveroita. En meinannut saada unta kun otti niin päähän etten ollut
suppiksia tunnistanut! Seuraavan päivän luennot olivat vasta iltapäivällä joten
heti aamusta lompsin kumppareineni takaisin metsään ja löysin suppiksia
ihan mukavasti. Siitä asti olen käynyt säännöllisesti kiertelemässä metsässä
jalkoihin tuijottelemassa. :)
..ja vähän kantarellejä tai kanttarellejä
Aloitin sienestyksen aika myöhään syksyllä mutta myös joitakin kantarellejä (aika usein sienen nimi kirjoitetaan väärin,
kahdella t:llä, ”kanttarellejä”) on mukaan tarttunut myös. Keräämäni
suppilovahverot kuivaan talven varalle. Suppilovahveroiden kuivaaminen on
ilmeisesti paras tapa säilöä kyseiset sienet. Kantarellit puolestaan ovat
ehdottomasti parhaimmillaan tuoreina, mutta ne voi myös pakastaa paistamisen
jälkeen.
Kantarellejä en ole kovin isoja määriä löytänyt, mutta
anoppi keräsi ja siivosi meille niitä valtavan kasan joten eipä tuolla niin
väliäkään, kiitokset vaan anoppilaan! Täytyy varmaan laittaa hänelle vaihdokiksi kuivattuja
suppilovahveroita. :)
Sienten kuivaaminen uunissa ei oikein onnistunut
Aiemmin minulla ei ole ollut mahdollisuus käydä sienessä
joten sienten säilömistä ei ole tarvinnut edes ajatella. Nyt olen opetellut
kuivausniksejä. Ensin kokeilin uunikuivausta. Ei toimi meillä ei. Uuni on
vanha, varmaan 70-80 –luvun taitteesta eikä se todellakaan ole kiertoilmauuni.
Uudemmissa uunimalleissa kuivaaminen saattaa onnistua ihan
hyvinkin, kannattaa ainakin kokeilla!
Tärkeä pointti uunikuivaamisessa on, että uunin lämpötila ei
saa ylittää viittäkymmentä astetta. Kaikissa uuneissa ei ole harmi kyllä edes
mahdollisuutta valita niin alhaista lämpötilaa. Meillä on, joten päätin
testata. Levitin sienet uunipellille leivinpaperin päälle, säädin uunin noin
neljäänkymppiin ja laitoin sienet uuniin. Varmuuden vuoksi jätin uunin luukun
hiukan raolleen metallisen kauhan avulla; näin ilma pääsee vaihtumaan paremmin.
Ja sitten odotin. Ja odotin. Ja odotin.
Kyllä sienet alkoivat kuivua, mutta tuskastuttavan hitaasti.
En uskaltanut jättää uunia yöksi päälle, joten jatkoin kuvaamista seuraavana
päivänä. Sienet menivät aivan mustiksi. Ne eivät siis palaneet tai hiiltyneet,
ne vaan kutistuivat nesteen haihtuessa hieman ja muuttivat väriään. Tokihan väri kuivauksen yhteydessä hiukan muuttuu, mutta ei sienten mustiksi pitäisi mennä!
Vasemmalla ei-ihan-vielä-kuivat suppilovahverot, keskellä harson päällä kuivatut suppikset ja oikealla uunissa kuivatut suppilovahverot. Uunikuivatut eivät ole palaneita vaikka siltä näyttävätkin! |
Parempia menetelmiä suppilovahveroiden kuivaamiseen
No, kyllä sienet lopulta kuivuivat, mutta ei tuo uunimetodi
kovin tehokkaalta tuntunut ainakaan meidän uunilla. Seuraavan sienisaaliin
kuivasin ihan vain levittelemällä sienet väljästi harson päälle. Kuivuminen
kesti, mutta tulos oli mielestäni parempi (ainakin nätimpi) kuin
uunimenetelmällä. Kuivumiseen meni useita päiviä, mutta ei se kauheasti
haitannut kun sienet eivät olleet tiellä. Onneksi meillä on tuo yksi toistaiseksi
”ylimääräinen” huone jota voi käyttää tämäntyyppisiin tarkoituksiin!
Ihan rutikuiviksi en sieniä tunnu saavan kummallakaan
menetelmällä. Niidenhän kuuluisi olla niin kuvia että rapsahtavat poikki
paksuimmasta kohdastaan. Meillä taitaa olla sen verran kostea huoneilma etteivät
sienet kerta kaikkiaan vaan kuivu niin kuiviksi.
Investointipäätös: kasvikuivuri!
Kun sieniä näyttäisi edelleen tulevan, tein henkilökohtaisen
investointipäätöksen: tilasin hyötykasvikuivurin. Tai sienikuivurin tai
kasvikuivurin, miksikä sitä nyt yleensä sanotaankaan. Päädyin Sopu-merkkiseen kuivuriin. Tuolla se nyt hurisee! :)
Saa nähdä millaista jälkeä nyt tulee! Odotukset ainakin ovat korkealla.
Hinta oli melko kova; 149 euroa mutta uskoisin kuivurin olevan hintansa väärti. Minulla on suunnitteilla kaikenlaista muutakin kuivattavaa. Nyt alkaa ”humputtelubudjetti” olla aikalailla käytetty toistaiseksi, mutta jospa ainakin tuo Sopu-kuivuri maksaisi itsenä takaisin ajan kanssa!
Hinta oli melko kova; 149 euroa mutta uskoisin kuivurin olevan hintansa väärti. Minulla on suunnitteilla kaikenlaista muutakin kuivattavaa. Nyt alkaa ”humputtelubudjetti” olla aikalailla käytetty toistaiseksi, mutta jospa ainakin tuo Sopu-kuivuri maksaisi itsenä takaisin ajan kanssa!
Kuivatut suppilovahverot ovat ihan loistava ruoka-aine:
niistä voi tehdä suppilovahverokeittoa, suppilovahverokastikettta, niitä voi
lisätä vaikka mihin! Ajattelin ympätä niitä ainakin härkäpapupihveihin ja ihan
pienenä muruna vaikkapa lihamureketaikinan joukkoon. Terveellisiäkin suppilovahverot ovat; niissä on ainakin kuituja, proteiineja, B-ryhmän vitamiineja ja monia kivennäis- ja hivenaineita kuten esimerkiksi rautaa ja sinkkiä. Täytyy päästä pian
testaamaan näitä ihan itte kerättyjä ja kuvattuja suppiksia, nam!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti